ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή και οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαβάνει δράση

Κλιματική αλλαγή και οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαβάνει δράση
AP Photo/Michael Probst, file

Σε σχέδιο δράσης για το κλίμα δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της, αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες ως προς τη σταθερότητα των τιμών και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «αναβαθμίζει» στην ατζέντα της τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την εντάσσει στα κριτήρια χάραξης της νομισματικής της πολιτικής, σημειώνοντας πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει «βαθιές επιπτώσεις» στην οικονομία.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα διευρύνει τα οικονομικά της μοντέλα και τις στατιστικές για να εκτιμήσει καλύτερα την επίδραση που δύναται να έχει η κλιματική αλλαγή στο πεδίο της οικονομίας.

Κατά την αγορά ομολόγων, ενδεικτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε μελλοντικά να λαμβάνει υπόψη εάν οι εταιρείες που τα εκδίδουν συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία για την εφαρμογή των συμφωνιών για το Κλίμα που συνήφθησαν στο Παρίσι το 2015.

Η αγορά ανάλογων «πράσινων ομολόγων» στην πραγματικότητα καθιστά φθηνότερη τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει σχετικά το πρακτορείο Associated Press.

Η πρώτη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα νομισματικής πολιτικής κατά την οποία θα εφαρμοστεί η νέα στρατηγική θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2021.

Διαβάστε επίσης

Νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής ενέκρινε η ΕΚΤ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ