ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο «Μαχητής» δεν τα κατάφερε - Θλίψη για το μωρό όρκα που ξεστράτισε από το κοπάδι του

Ο «Μαχητής» δεν τα κατάφερε - Θλίψη για το μωρό όρκα που ξεστράτισε από το κοπάδι του
Danny Rood/RNZ

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ένα μωρό όρκα που είχε χωριστεί κατά λάθος από το κοπάδι του στα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες να το επανενώσουν με τη μητέρα του.

Η φάλαινα με το όνομα Toa είχε ξεβραστεί στις ακτές κοντά στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον πριν από περίπου δέκα μέρες. Η εμφάνισή της είχε πυροδοτήσει μια μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί η οικογένειά της στα νερά της περιοχής.

Ωστόσο, το μικρό, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 2-6 μηνών, μήκους δυόμισι μέτρων, δεν κατάφερε να επιβιώσει μόνο του στον ωκεανό.

Η περιπέτειά του συγκίνησε πολλούς κατοίκους της χώρας, οι οποίοι εντάχθηκαν εθελοντικά στις προσπάθειες ανεύρεσης του υπόλοιπου κοπαδιού.

Το μικρό θηλαστικό, το οποίο στη γλώσσα των Μαορί σημαίνει «μαχητής» είχαν βρει δύο έφηβοι στο Πλίμερτον, βόρια της Ουέλινγκτον, αναφέρει το ΒΒC.

Οι συντηρητές τον τοποθέτησαν σε μια προσωρινή πισίνα, όπου τρέφονταν μέσω ειδικής θηλής κάθε τέσσερις ώρες.

Ένας στόλος αεροσκαφών και παρατηρητών στην ξηρά έψαξαν εκατοντάδες μίλια ακτογραμμής με την ελπίδα να βρεθεί η μητέρα του.

Αλλά η Whale Rescue, μια οργάνωση που βοηθούσε στη φροντίδα του Toa, είπε ότι η κατάστασή του ξαφνικά επιδεινώθηκε την Παρασκευή. Οι κτηνίατροι έσπευσαν να βοηθήσουν αλλά δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.

«Πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν από λίγη ώρα ο Toa πέθανε», δήλωσε η οργάνωση. «Όπως μπορείτε όλοι να φανταστείτε, είμαστε συντετριμμένοι.

Η ομάδα ήλπιζε να επανενώσει τον Τόα με τη μητέρα του, ή αν αυτό απέτυχε, να υιοθετηθεί από άλλο κοπάδι.

Ο Ian Angus, διευθυντής θαλάσσιων ειδών στο Τμήμα Συντήρησης, δήλωσε ότι οι φροντιστές του Toa έκαναν τα πάντα προσπαθώντας να τον σώσουν. «Γνωρίζαμε πάντα ότι όσο περισσότερο ήταν σε αιχμαλωσία, μακριά από τη μητέρα του, τόσο πιο πιθανό ήταν να επιδεινωθεί η υγεία του» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «ο Τόα πέθανε γρήγορα, περιτριγυρισμένος από αγάπη, με τις τελευταίες μέρες του να γίνονται όσο πιο άνετες γινόταν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ