ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Περιβαλλοντική «βόμβα» τα εγκαταλελειμμένα κοιτάσματα πετρελαίου στο Δυτικό Τέξας

ΗΠΑ: Περιβαλλοντική «βόμβα» τα εγκαταλελειμμένα κοιτάσματα πετρελαίου στο Δυτικό Τέξας
(AP Photo/Eric Gay)

Σκουριασμένοι σωλήνες ρυπαίνουν τις αμμώδεις πεδιάδες που περικλείουν το ράντσο της Γουάτ Άσλεϊ Γουίλιαμς στο Δυτικό Τέξας των ΗΠΑ. Οι διαβρωμένοι μεταλλικοί σκελετοί είναι ό,τι έχει απομείνει στα εγκαταλελειμμένα κοιτάσματα πετρελαίου που είχαν εξορυχθεί δεκαετίες προτού η οικογένειά της εγκατασταθεί σ’ αυτή τη γη.

Τα κοιτάσματα αυτά έχουν πλέον σκεπαστεί με τόνους τσιμέντου εδώ και δεκαετίες, παραμένοντας ξεχασμένα στο χρόνο.

Ωστόσο, κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στο υπέδαφος το τελευταίο διάστημα: Το ένα μετά το άλλο, τα κοιτάσματα μοιάζουν να έχουν ανοίξει και πάλι, ραγίζοντας το τσιμεντένιο τους περίβλημα. Εκλύουν επικίνδυνα χημικά, τα οποία διαχέονται στα υπόγεια ύδατα κάτω από το ράντσο.

Πλέον, η 35χρονη Γουάτ πιστεύει ότι τα προβλήματα στο ράντσο της χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των αποβλήτων που εκρέουν στο υπέδαφος. Τον Απρίλιο του 2021 η ίδια εντόπισε ποσότητα αργού ακατέργαστου πετρελαίου να ξεπηδά από ένα εγκαταλελειμμένο κοίτασμα.

Τον Ιούνιο ένας εργάτης σε πετρελαϊκή εταιρεία της τηλεφώνησε ότι άλλο ένα κοίτασμα έβγαζε αλατούχο ύδωρ, ένα υποπροϊόν εξόρυξης πετρελαίου και αερίου που περιέχει τοξικές χημικές ουσίες.

«Βλέπω αυτό το κοίτασμα να βγάζει αυτό το υγρό και μετά πρέπει να γυρίσω το βράδυ στο σπίτι μου, είμαι μούσκεμα στον ιδρώτα, κουρασμένη και βρώμικη, μπαίνω στο ντους, ανοίγω το νερό και το κοιτάζω και σκέφτομαι, μήπως αυτό το μπάνιο θα με σκοτώσει», λέει η Γουάτ.

Η κρίση που ξεδιπλώνεται στο συνολικής έκτασης 75.000 εκταρίων ράντσο της 35χρονης φέρνει στο φως ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που σοβεί εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, με τις πετρελαϊκές εταιρείες να αφήνουν εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων ανοικτά, με ολέθριες συνέπειες για το οικοσύστημα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στις ΗΠΑ, έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 3,2 εκατ. εγκαταλελειμμένα κοιτάσματα μόνο στη χώρα αυτή. Μόλις το 1/3 από αυτά έχει σκεπαστεί με τσιμέντο, ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να προστατεύεται το περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ