ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ανανεωμένο Volvo XC60 είναι υπόδειγμα βιωσιμότητας και φιλικότητας προς το περιβάλλον

Το ανανεωμένο Volvo XC60 είναι υπόδειγμα βιωσιμότητας και φιλικότητας προς το περιβάλλον

Tο XC60 είναι το παγκόσμιο best seller της Volvo και δικαιολογημένα, μιας και συνδυάζει το περίφημο σκανδιναβικό design εντός και εκτός, την άνεση των χώρων και την πολυτέλεια, το κορυφαίο επίπεδο ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας και τους αποδοτικούς κινητήρες, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα Recharge Plug-in υβριδικά συστήματα πρόωσης Τ6 και Τ8.

Η παρουσία τους εδώ και πολλά χρόνια στη γκάμα της Volvo δείχνει την προσήλωση της μάρκας στην προστασία του περιβάλλοντος και την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνσή του από την κίνηση των αυτοκινήτων της καθώς και στη βιωσιμότητα. Μάλιστα αυτό γίνεται με έναν τρόπο που δεν περιορίζει καθόλου το fun to drive.

Στην τελευταία, πρόσφατα ανανεωμένη εκδοχή του XC60 τα Recharge Plug-in υβριδικά Τ6 και Τ8 των συνδυαστικών 340 και 390 ίππων αντίστοιχα, μπορούν να κινηθούν, στο πρόγραμμα Pure, αποκλειστικά ηλεκτρικά και με μηδενικούς ρύπους μέχρι και για 61 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι θα μπορούν να καλύπτουν με άνεση τις καθημερινές τους μετακινήσεις χωρίς να τίθεται καν σε λειτουργία ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Αυτή η δυνατότητα ενισχύεται και άλλο από τη γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας των 11,6 kWh του υβριδικού συστήματος.

Αν τα χιλιόμετρα που πρέπει να καλυφθούν είναι περισσότερα τότε ο οδηγός επιλέγει το πρόγραμμα οδήγησης Hybrid, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται έτσι μια ιδιαίτερα χαμηλή μέση κατανάλωση μόλις 2,4 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα. Στην οποία αντιστοιχούν φυσικά και χαμηλές εκπομπές CO2 (55 γραμμάρια το χιλιόμετρο).

H έμφαση στη βιωσιμότητα όμως του νέου Volvo XC60 δεν περιορίζεται μόνο εδώ, καθώς ο διάκοσμός του μπορεί να είναι πολυτελής και χωρίς τη χρήση δέρματος. Μάλιστα με τη χρήση του ειδικού υφάσματος City Weave, αποκτά ένα ξεχωριστό στυλ που τονίζει ακόμα πιο πολύ τον upper class χαρακτήρα του. Και που γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο με τις πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης που υπάρχουν.

Ενδιαφέρον είναι πως η Volvo έχει παρουσιάσει ένα ειδικό XC60 στο οποίο τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά, οι μοκέτες και τα πατάκια από ανακύκλωση διχτυών και κάποια τμήματα του πορτμπαγκάζ από την ανακύκλωση μπουκαλιών κέτσαπ και σαμπουάν.

Το πλάνο της σουηδικής εταιρείας προβλέπει μέχρι το 2025 το 25% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητά της να είναι ανακυκλωμένα ή βιολογικά, καθώς και το 25% και το 40% του χάλυβα και του αλουμινίου αντίστοιχα να προέρχεται από ανακύκλωση. Ειδικά δε για το χάλυβα εξετάζει μαζί με τη σουηδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα SSAB τις δυνατότητες εξέλιξης χάλυβα δίχως ορυκτά υλικά, με στόχο η βιομηχανική παραγωγή του να είναι εφικτή για το 2026.

Η προσοχή που έχει δοθεί στη βιωσιμότητα του ανανεωμένου Volvo XC60 φαίνεται και από το ότι για τις μπαταρίες των Recharge Plug-in hybrid εκδόσεών του, χρησιμοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα του κοβαλτίου, που αποτελεί βασικό στοιχείο τους, η τεχνολογία Blockchain.

Τα ανανεωμένα XC60 Recharge Plug-in hybrid, τα οποία φυσικά είναι εξοπλισμένα με όλα τα κορυφαία συστήματα ασφάλειας, υποβοήθησης και διασύνδεσης της Volvo -εδώ αξίζει να σημειώσουμε τη συνεργασία της Volvo, ως πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία, με την Google- ξεκινούν από τις 64.769 ευρώ.