SPONSORED ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ταξίδι του Dixan «Kαθάρισε σε βάθος» για έναν κόσμο πιο καθαρό

Το ταξίδι του Dixan «Kαθάρισε σε βάθος» για έναν κόσμο πιο καθαρό

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ξεκλέβουμε συχνά λίγο χρόνο, ώστε να απολαμβάνουμε μερικές στιγμές ανάπαυλας και δροσιάς στις πανέμορφες ελληνικές θάλασσες και ακτές.

Ωστόσο, αυτό που δεν αναλογιζόμαστε ή δεν αντιλαμβανόμαστε, όταν κολυμπάμε στα κρυστάλλινα νερά μιας παραλίας ή παρατηρούμε το μπλε της θάλασσας την ώρα που απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία μας σε κάποια ακτή, είναι ότι κάποιες φορές, τα φαινόμενα απατούν. Διότι κάτω από την ήρεμη και ειδυλλιακή υδάτινη επιφάνεια που απλώνεται μπροστά μας, κρύβεται συχνά μια μικρή ή μεγάλη οικολογική καταστροφή, ένας βυθός γεμάτος απορρίμματα και δη, πλαστικό.

Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές, κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, οι επιστήμονες «κρούουν» συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, σε ό,τι αφορά στη ρύπανση των θαλασσών μας, επιμένοντας ακόμη περισσότερο στο θέμα των πλαστικών απορριμμάτων.

Το γεγονός αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι υπολογίζεται πως έως το 2050, οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα από ό,τι ψάρια. Αρκεί δε να αναφέρουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πλαστικό αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των απορριμμάτων στις παραλίες και πως η αποσύνθεση ενός πλαστικού απορρίμματος στη θάλασσα, όπως μίας πλαστικής σακούλας, μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 20 χρόνια -ή ακόμη και έως 450 έτη για ένα πλαστικό μπουκάλι- για να κατανοήσουμε το γιατί έχει έρθει πλέον η ώρα να αναλάβουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, για να καθαρίσουμε σε βάθος τις θάλασσές μας, με στόχο να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά έναν κόσμο πιο καθαρό.

Γιατί δεν πρέπει να μένουμε πια μόνο στην επιφάνεια

Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Ποια είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στη ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες και ακτές; Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στις δράσεις και τις ενέργειες του περιβαλλοντικού προγράμματος του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος», που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ομάδα Beach Cleaning, για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποδεικνύει ουσιαστικά τη δέσμευση της εταιρείας Henkel για έναν κόσμο πιο καθαρό, εστιάζει στην ανάσυρση των απορριμμάτων από όλους τους ελληνικούς υδάτινους πόρους στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και στην περαιτέρω επεξεργασία των πλαστικών απορριμμάτων, μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Και τα όσα έχουν ανασύρει οι άνθρωποί του από τις επιφάνειες των θαλασσών μας μέχρι στιγμής, αρκούν για να μας δείξουν πως έχει έρθει η ώρα να δράσουμε για τον πλανήτη μας.

Να υπογραμμίσουμε, λοιπόν, ότι στις συνολικά 11 δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών που πραγματοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος το περασμένο έτος, ανασύρθηκαν τρεις τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων τα 706 κιλά ήταν πλαστικό. Σε ό,τι αφορά στο 2021 δε, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 δράσεις και έχουν ανασυρθεί μέσω του «Καθάρισε σε Βάθος» πάνω από 10 τόνοι απορριμμάτων -ο 1,8 τόνος ήταν πλαστικό- από Ρόδο, Φλοίσβο, Αλεποχώρι, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Λεγραινά, Σούνιο, Θεσσαλονίκη και Σάμο, ενώ έχουν προγραμματιστεί και νέες δράσεις στην ηπειρωτική, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.

Όλα αυτά με τη βοήθεια της ομάδας Beach Cleaning, πίσω από την οποία βρίσκεται ένας 20χρονος δύτης, ο Οδυσσέας Λάμπρου, με τους εθελοντές του. Με τον Οδυσσέα -ο οποίος παρεμπιπτόντως βουτάει στις θάλασσές μας από τα 14 του με σκοπό να τις καθαρίζει από τα απορρίμματα- και την ομάδα του, λοιπόν, το Dixan ένωσε τις δυνάμεις του και μία ματιά στο βίντεο που ακολουθεί, αρκεί για να πάρετε μία «γεύση» από τις δράσεις τους και δη, από τον καθαρισμό της παραλίας Μουρτιά στη Σάμο, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των τοπικών οργανώσεων αυτοδυτών Samistas και Samos Divers. Από εκείνη τη μικρή και πανέμορφή παραλία, λοιπόν, όλοι μαζί απομάκρυναν πολλά απορρίμματα, εκ των οποίων το 80% ήταν πλαστικό -στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και σίγουρα προκαλεί προβληματισμό.

Δείτε βίντεο από τη δράση του «Καθάρισε σε Βάθος» στη Σάμο

Δίνοντας ξανά αξία στα απορρίμματα μέσω της κυκλικής οικονομίας

Τι συμβαίνει όμως με όλα αυτά τα απορρίμματα που ανασύρονται από τις θάλασσές μας; Πώς συνεχίζεται το «ταξίδι» τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον;

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Καθάρισε σε Βάθος» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ένα απόρριμμα, μπορεί να αποκτήσει ξανά αξία, μέσω της κυκλικής οικονομίας. Διότι τα απορρίμματα που ανασύρονται από τις θάλασσές μας μέσω του προγράμματος, μετατρέπονται έπειτα από ειδική επεξεργασία σε επαναχρησιμοποιούμενα, χρήσιμα αντικείμενα, τα οποία και προσφέρονται πίσω στην κοινωνία, ως έμπρακτη συνεισφορά της μάρκας Dixan και της εταιρείας Henkel στην προστασία του περιβάλλοντος.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά πως το πλαστικό που συγκεντρώθηκε πέρυσι από τους υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς του προγράμματος, μετατράπηκε με τη βοήθεια του Circular Economy & Eco Innovation Institute (CEEII, ινστιτούτο το οποίο δραστηριοποιείται σε διάφορους πρωτοποριακούς τομείς πράσινης τεχνολογίας) σε παγκάκια και κάδους, που δόθηκαν στις τοπικές κοινωνίες. Όσο για το πλαστικό που έχει συγκεντρωθεί φέτος από τους καθαρισμούς σε ακτές ανά τη χώρα, θα επεξεργαστεί και μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, θα μετατραπεί επίσης σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από το κομμάτι του καθαρισμού και της ανάδειξης της σημασίας της κυκλικής οικονομίας, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Καθάρισε σε Βάθος», δίνει μεγάλη έμφαση και στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές καθαρισμού, εστιάζοντας μάλιστα ακόμη περισσότερο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και σε συνεργασίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα -στοιχείο κρίσιμης σημασίας στις μέρες μας.

Το σίγουρο είναι πως αν θέλουμε να απολαμβάνουμε έναν κόσμο πιο καθαρό σε βάθος για πολλά ακόμη χρόνια, ο καθένας μας καλείται να αναλάβει τώρα δράση για την προστασία των ακτών και των θαλασσών. Για να συμβεί αυτό όμως, είναι σημαντικό να δούμε ακόμη περισσότερες εταιρείες στη χώρα μας να παίρνουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και δη, για τον περιορισμό του πλαστικού, στηρίζοντας περιβαλλοντικές ομάδες που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά για τον πλανήτη μας, όπως εκείνη του Beach Cleaning, μιας ομάδας που ξεκίνησε με το όραμα ενός 20χρονου δύτη και η οποία, μέσα από τη στήριξη του προγράμματος του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος», είδε το όνειρό της για πιο καθαρές θάλασσες και ακτές να γίνεται πραγματικότητα.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στο katharisesevathos.gr