ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Πώς να προσφέρουμε βοήθεια στους πληγέντες

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Πώς να προσφέρουμε βοήθεια στους πληγέντες
IN TIME

Κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς από την πρώτη στιγμή της καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε δάση, σπίτια, περιουσίες. Δείτε πώς μπορούμε όλοι να συνδράμουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η οικολογική καταστροφή στη χώρα μας είναι ανυπολόγιστη, μετά από ένα συνεχές «ντόμινο» καταστροφικών πυρκαγιών, σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και διάφορες άλλες περιοχές.

Δέος προκαλούν οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια, όπου η πυρκαγιά μαίνεται, κατακαίοντας στο πέρασμά της όλο το πυκνό πράσινο της περιοχής. Πυρόπληκτοι συνάνθρωποί μας που έφυγαν από τα σπίτια τους – πολλά από τα οποία κάηκαν ολοσχερώς -, άλλοι που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με κάθε μέσο, αλλά και μια τεράστια προσφορά αλληλεγγύης από απλούς συνανθρώπους μας βρίσκεται σε εξέλιξη από την πρώτη ώρα.

Η τραγωδία για την Αττική ξεκίνησε επίσης στις 3 Αυγούστου, όπου από τη Βαρυμπόμπη μέχρι τις Αφίδνες και από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τη Μαλακάσα, το Κρυονέρι και τους Θρακομακεδόνες, η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της.

Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Φωκίδα, Γρεβενά αντιμετώπισαν τις συνέπειες της πυρκαγιάς τα τελευταία 24ωρα, ενώ ο υψηλός κίνδυνος παραμένει για τη χώρα μας και για το επόμενο διάστημα.

Ο πύρινος εφιάλτης του φετινού Αυγούστου, έχει γραφτεί με «μελανά» γράμματα στη σύγχρονη Ιστορία, καθώς απέραντες εκτάσεις παρθένου δάσους έχουν γίνει στάχτη, ενώ εκατοντάδες είναι και τα καμένα σπίτια, οι επιχειρήσεις και το βιός των ανθρώπων που έμειναν «γυμνοί», χάνοντας τα πάντα. Ωστόσο, η αλληλεγγύη και η στήριξη των συμπολιτών μας, είναι η μόνη «περιουσία» που μπορούμε να έχουμε στιγμές σαν αυτές που ζούμε, όπου η απέραντη θλίψη και η αγανάκτηση των ανθρώπων δεν έχουν τέλος.

Ας δούμε πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε αυτές τις στιγμές τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται:

Λίστα για βοήθεια στους πυρόπληκτους

Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασαν οι μεγάλες φωτιές, η ενεργοποίηση πολιτών που συνδράμουν εθελοντικά με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν, για να ανταποκριθούν στις επιτακτικές ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών και των κατοίκων τους, που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται από τη μία ημέρα στην άλλη, είναι συγκινητική. Η «χείρα βοηθείας» που δίνουμε ο ένας στον άλλον με όποιον τρόπο μπορούμε, λειτουργεί σαν «βάλσαμο» στις ψυχές των ανθρώπων και όλοι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Για την ενημέρωση όσον αφορά στην εξέλιξη των γεγονότων, αλλά ιδίως την παροχή και τις ανάγκες για βοήθεια, έχουν δημιουργηθεί οι εξής λογαριασμοί στο Instagram:

@act4evoia,
@act4peloponnese και
@act4naturaldisasters.

Δράση έχουν αναλάβει οι:

-Humanity Greece, ανθρωπιστική οργάνωση που συγκεντρώνει και στέλνει βοήθεια σ τις πυρόπληκτες περιοχές
Instagram: @humanitygr
www.humanitygreece.org

-Ο Άλλος Άνθρωπος, ΜΚΟ που περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές και μαγειρεύει επί τόπου για όσους έχουν ανάγκη
Instagram: @oallosanthropos

Επίσης, μπορούμε να απευθυνόμαστε εδώ:

-@yperoxesgynaikes
-@yperoxa.plasmata
-@girlpowergreece
-@tophairthessaloniki

-Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό για την ενίσχυση των πυρόπληκτων αλλά και των ζώων, παρακινώντας όσους μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική στήριξη των πληγέντων. Πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν χρηματικά ποσά μπορούν να τα καταθέσουν στον παρακάτω λογαριασμό με αιτιολογία στην κατάθεση την ένδειξη «Πυρκαγιές»:

Τράπεζα: EUROBANK

Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Αρ. Λογαριασμού: 0026.0240.30.0201205013

IBAN: GR2602602400000300201205013

Πρωτοβουλία Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ: Varibopi-Reset για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής

Άμεση κινητοποίηση του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ για την αποκατάσταση της Βαρυμπόμπης
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, προχωράνε με ταχείς ρυθμούς για την πραγματοποίηση της δέσμευσης για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, ξεκινώντας επίσημα την πρωτοβουλία Varybopi-reset.


Καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο πανελλαδικά, τόσο από ιδιωτικές εταιρείες, όσο και από επίσημους φορείς, αλλά και από τον κρατικό μηχανισμό, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ καλεί όσες εταιρείες και φορείς επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους για να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μέσα από την επικοινωνία με την ηλεκτρονική διεύθυνση info@Varibopi-reset.gr.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το αναλυτικό σχέδιο της πρωτοβουλίας, το οποίο θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αλλά και με τη συνδρομή του ερευνητικού φορέα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών “BEYOND Center of Excellence” (http://www.beyond-eocenter.eu/index.php).
Το σχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, θα δημοσιοποιηθεί, ενώ θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση και συντονισμός με τους κρατικούς αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή του.

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ, θα ήθελε να εκφράσει θερμές ευχαριστίες στις εταιρείες που αμέσως ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν να δηλώσουν την επιθυμία τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία μετά την ανακοίνωσή συνεργασίας του Ομίλου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για την πραγματοποίηση μελέτης για την οργανωμένη ανάπλαση της Βαρυμπόμπης. Πρόκειται για τις εταιρείες Candia Strom, αλυσίδα super-market Θανόπουλος Α.Ε., VIEPA, Intrum Hellas, AirVid, αλλά και ιδιώτες ανά την Ελλάδα.

Με αλληλεγγύη, σεβασμό στο συνάνθρωπο και το περιβάλλον, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ καλεί όσες επιχειρήσεις επιθυμούν, να συνεργαστούν σε αυτή την κοινή δράση, ώστε όλοι ενωμένοι να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον που ζούμε και δουλεύουμε, δείχνοντας τον δρόμο για ένα αισιόδοξο και υγιές μέλλον.

Λίστα για βοήθεια σε πυρόπληκτα ζώα

Εκτός από την μέγιστη αξία της ανθρώπινης ζωής, τραγικά θύματα της πύρινης κόλασης που ξέσπασε στη χώρα μας, είναι και τα ανυπεράσπιστα ζώα. Εθελοντές, οργανισμοί και γιατροί προσπαθούν να συνδράμουν με κάθε τρόπο, για βοήθεια στα πυρόπληκτα ζώα. Είτε πρόκειται για εκείνα που ζούσαν στα δάση, είτε τα αδέσποτα, είτε εκείνα που έμειναν «πίσω» στα σπίτια τους, έχουμε χρέος και ευθύνη να τα προστατέψουμε.

-Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος edke.gr, @edke.gr
-MKO @animawild, απευθείας δωρεά εδώ
-MKO @dogsvoice, dogsvoice.gr, φόρμα φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων εδώ
-MKO @oloi_mazi_boroume, oloimaziboroume.gr, φόρμα για ζώα που χάθηκαν, βρέθηκαν ή αναζητούνται εδώ

-Καταφύγιο @a_little_shelter, alittleshelter.gr
-MKE @saveagreekstray, saveagreekstray.org
-MKΣ @stray.gr, stray.gr

-Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας @hef2017, hef.gr

-Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών @ippothesis_equine_welfare, ippothesis.gr

-VetAid Rhodes @vetaid_rho

-ΕθελοντικήΟμάδα Alma Libre

- @saveyourhood_gr , facebook group Save Your Hood

Παράλληλα, δεκάδες δήμοι σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν αγαθά για τους πυρόπληκτους, επομένως, απευθυνόμενοι στον δήμο της περιοχής μας, μπορούμε να συνδράμουμε με τον τρόπο που μπορούμε στην ανακούφιση των πληγέντων.

Ανάμεσα στα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι τροφές μακράς διαρκείας (μακαρόνια, ρύζι κ.α.), κονσέρβες και ξηρά τρόφιμα (μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών κ.α.), εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, γάλα συμπυκνωμένο, ζωοτροφές, είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, χαρτί κουζίνας και τουαλέτας), μωρομάντηλα, παιδικές και γεροντικές πάνες, αντισηπτικά, μάσκες, πετσέτες, φακοί, γάζες, επίδεσμοι, κρέμες φαρμακευτικές, αλοιφές εγκαυμάτων και παυσίπονα. Η συγκέντρωση των ειδών αυτών συνεχίζεται καθημερινά.

Ενδεικτικά:

- Στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού στην Α' πλατεία Ψυχικού (Blue Bell) από 10:00 έως 18:00.

- Στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας στο παλαιό δημαρχείο Νέας Χαλκηδόνας (Ραιδεστού 21) από 09:00 έως 14:00.

- Στον δήμο Νέας Ιωνίας στο δημαρχείο της πόλης από 09:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Καλλιθέας στην είσοδο του δημαρχείου καθ' όλο το 24ωρο.

- Στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου στο δημαρχείο της πόλης και στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου από 08:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Χαλανδρίου στο Κέντρο Νεότητας (Αντιγόνης και Δαναΐδων) από 09:00 έως 14:00.

- Στον δήμο Βριλησσίων στο ΟΚΠΑ (λ. Πεντέλης 62) από τις 10 το πρωί.

- Στον δήμο Πεντέλης στο Κοινωνικό Κέντρο (Σκιάθου 5 & Μπακογιάννη) από 08:00 έως 15:00.

- Στον δήμο Αμαρουσίου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Σουρή & Πλαστήρα) από 09:00 έως 17:00.

- Στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης στο παλαιό δημαρχείο (Ελευθερίου Βενιζέλου & Ρήγα Φεραίου) από 08:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Πετρούπολης στον χώρο της 1ης ΤΟΜΥ (Κονίτσης 47) από 09:00 έως 21:00.

- Στον δήμο Περιστερίου έχει γίνει ήδη συγκέντρωση ειδών και τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης.

- Στον δήμο Αιγάλεω στο δημαρχείο της πόλης από 08:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Αγίας Βαρβάρας στο Α' ΚΑΠΗ (Καλαντζάκου 7) από 09:00 έως 21:00.

- Στον δήμο Ζωγράφου στον δημοτικό Πολυχώρο «Αλέκα» (πλ. Γαρδένια) από 08:00 έως 15:00.

- Στον δήμο Καισαριανής στο Α' ΚΑΠΗ (Φιλαδελφείας 37) από 08:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Βύρωνα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Ιθώμης 6) από 09:00 έως 12:00.

- Στον δήμο Ηλιούπολης στην είσοδο του δημαρχείου από 10:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Δάφνης-Υμηττού στο παλαιό δημαρχείο Υμηττού (πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου) από 08:00 έως 13:00.

- Στον δήμο Νέας Σμύρνης στα Δημοτικά Ιατρεία (Αρτάκης 76) από 08:00 έως 14:00.

- Στον δήμο Παλαιού Φαλήρου στο δημαρχείο της πόλης από 09:00 έως 18:00.

- Στον δήμο Αγίου Δημητρίου στο δημαρχείο της πόλης από 08:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Αλίμου έχουν είδη συγκεντρωθεί είδη πρώτης ανάγκης.

- Στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (λ. Κύπρου 68) από 09:00 έως 17:00.

- Στον δήμο Γλυφάδας έχει γίνει ήδη στο δημαρχείο της πόλης συγκέντρωση ειδών και τροφίμων και πραγματοποιούνται οι πρώτες αποστολές προς τις πυρόπληκτες περιοχές.

- Στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στο δημαρχείο της πόλης από 08:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Ασπροπύργου στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας (Δοϊράνης & Θεοτοκοπούλου) από 08:00 έως 14:00.

- Στον δήμο Ελευσίνας στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας (Εθνικής Αντιστάσεως & Ελ. Βενιζέλου) από 08:00 έως 13:00.

- Στον δήμο Μαραθώνα στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης από 10:00 έως 17:00 και στα Δημοτικά Καταστήματα Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Βαρνάβα και Γραμματικού από 08:00 έως 15:00.

- Στον δήμο Παλλήνης-Γέρακα στο δημαρχείο της πόλης από 09:00 έως 14:00.

- Στον δήμο Παιανίας στην Κοινωνική Υπηρεσία (Β. Σοφίας 11) από 10:00 έως 13:00.

- Στον δήμο Μαρκόπουλου στο ισόγειο των Κοινωνικών Υπηρεσιών (Χρ. Μεθενίτη 7) από 08:00 έως 15:00.

- Στον δήμο Κρωπίας στο δημαρχείο της πόλης από 08:00 έως 14:00 και στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Ηφαίστου και λ. Αγίας Μαρίνας) από 08:00 έως 20:00.

- Στον δήμο Σαρωνικού στο δημαρχείο στα Καλύβια και στα Κοινωνικά Καταστήματα Αναβύσσου, Κουβαρά, Παλαιάς Φωκαίας και Σαρωνίδας από 10:00 έως 16:00.

- Στον δήμο Λαυρεωτικής στο ΚΑΠΗ Λαυρίου (Ελ. Βενιζέλου & Συγγρού) και στο ΚΑΠΗ Κερατέας (Κων/νου Πρίφτη) από 09:00 έως 15:00 και από 17:00 έως 20:00.

- Γέφυρα Αφιδνών, επί της Εθνικής Οδού στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Αττικής. Πλατφόρμα συγκέντρωσης υλικού «ΔΕΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ»

Εξάρχεια, Κηπάκι Τσαμαδού, Τσαμαδού 15 – από τις 12 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Ζωγράφου, Ούλωφ Πάλμε 23 – Ktm Hellas Club, έως 19:00

Μεταξουργείο, Ιερός Ναός Προφήτου Δανιήλ. Λεωφ. Αθηνών 17, 2103462570. Μέχρι 9/8, 8 π.μ.

Αχαρνές, Πυροφυλάκιο, οδός Νοσταλγίας, 6937191968.

Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε πως οι συνάνθρωποί μας που επλήγησαν κατ’ αυτόν τον βάναυσο τρόπο από τις πυρκαγιές, χρειάζονται τώρα και θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τη βοήθειά μας, με οποιονδήποτε τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ