ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Morgan Stanley: Η κλιματική αλλαγή μειώνει την επιθυμία για παιδιά

Morgan Stanley: Η κλιματική αλλαγή μειώνει την επιθυμία για παιδιά
AP Photo/Armando Franca, File

Η ολοένα και πιο ζοφερή προοπτική των επιστημόνων για το μέλλον του πλανήτη αποτρέπει όλο και περισσότερους ανθρώπους να κάνουν παιδιά.

Αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές ότι «η κίνηση μη τεκνοποίησης λόγω φόβων για την κλιματική αλλαγή αυξάνεται και επηρεάζει τα ποσοστά γονιμότητας γρηγορότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη τάση στον τομέα της μείωσης της γονιμότητας».

Για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους ακαδημαϊκές έρευνες και δεδομένα της Google που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει άμεσα και έμμεσα την πτώση των ποσοστών γονιμότητας.

Οι ερευνητές του UCLA έδειξαν ότι ο αριθμός των γεννήσεων στις ΗΠΑ μειώθηκε στους εννέα μήνες μετά από ένα επεισόδιο ακραίας ζέστης, ενώ μια μελέτη σε 18.000 ζευγάρια στην Κίνα πέρυσι έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή, και ιδίως η ρύπανση από σωματίδια, σχετίζεται με 20% αυξημένη πιθανότητα της υπογονιμότητας.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η απόκτηση ενός παιδιού είναι 7 φορές χειρότερη για το κλίμα αναφορικά με την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από πολλές βασικές δραστηριότητες που κάνουν τα άτομα», ανέφεραν αναλυτές της Morgan Stanley.

Μια σουηδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο IOPscience το 2017, διαπίστωσε ότι η απόκτηση ενός παιδιού λιγότερου ανά οικογένεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 58,6 μετρικούς τόνους άνθρακα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ωστόσο, ο Kimberley Nicholas, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Vox φέτος ότι η μείωση του πληθυσμού δεν είναι ο τρόπος επίλυσης της κλιματικής κρίσης.

«Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι άνθρωποι θα καταναλώσουν περισσότερους πόρους και θα προκαλέσουν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», είπε.

«Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά το σχετικό χρονικό πλαίσιο για την πραγματική σταθεροποίηση του κλίματος, δεδομένου ότι έχουμε αυτήν τη δεκαετία για να μειώσουμε τις εκπομπές στο μισό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ