ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατακόρυφη πτώση στη χρήση λιγνίτη στην Ελλάδα (infographics)

Κατακόρυφη πτώση στη χρήση λιγνίτη στην Ελλάδα (infographics)
AP Photo

Η χρήση λιγνίτη από την Ελλάδα (γνωστός και ως λιγνίτης) μειώθηκε δραστικά κατά 49% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η συνολική κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα μειώθηκε από 26,62 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 13,56 εκατομμύρια τόνους το 2020. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο λιγνίτης χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε η χρήση του δεν ήταν επηρεάστηκε τόσο πολύ λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά σε σχέση με το 2018, καθώς το ποσοστό μείωσης στην Ελλάδα είναι 63% (σημείωση: το 2018 η τελική κατανάλωση πλησίασε τους 36,67 εκατομμύρια τόνους).

Η κάθετη μείωση της χρήσης λιγνίτη είναι μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας της χώρας μας να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα, με αποκορύφωμα το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών εργοστασίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει να γίνει η πρώτη οικολογικά ουδέτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2050.

Τέλος, η χρήση λιγνίτη στην ΕΕ μειώθηκε συνολικά κατά 64% μεταξύ 1990 και 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ