ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα στην Ισπανία για μυστηριώδεις θανάτους ψαριών

Έρευνα στην Ισπανία για μυστηριώδεις θανάτους ψαριών
Anse Handout/EPA

Έρευνα διεξάγεται στην περιοχή της νότιας Ισπανίας Μουρκία από την τοπική εισαγγελική αρχή μετά την εμφάνιση εκατοντάδων νεκρών ψαριών στις ακτές μιας από τις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες της Ευρώπης.

Αντικρίζοντας το θέαμα, οι κάτοικοι της περιοχής έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου, ανεβάζοντας στα social media υλικό που έδειχνε ορδές μικρών ψαριών να κείτονται στις ακτές της λιμνοθάλασσας, που είναι γνωστή ως Mar Menor στη ντοτιοανατολική Ισπανία.

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι άρχισαν να βρίσκουν μπλε καβούρια ανάμεσα ανάμεσα στα νεκρά ψάρια, δήλωσε η Ada García Saura του SOS Mar Menor. «Είναι ένα αρπακτικό που είναι αρκετά δυνατό και ανθεκτικό. Έτσι, αν βλέπουμε αυτά τα είδη που είναι πολύ πιο ανθεκτικά, αυτό που συμβαίνει είναι σοβαρό ».

Οικολόγοι εκφράζουν τώρα ανησυχία για επανάληψη του φαινομένου του Οκτωβρίου του 2019, όταν χιλιάδες ψάρια και οστρακοειδή είχαν ξεβραστεί στην ίδια περιοχή. Τότε οι ειδικοί είχαν αποδώσει το φαινόμενο στις δεκαετίες απορροής νιτρικών αλάτων, κυρίως από τη γεωργία, τα οποία είχαν εισέλθει στη λιμνοθάλασσα. Αυτά είχαν πυροδοτήσει την εμφάνιση τεράστιων φυκιών που εξάντλησαν το οξυγόνο της θάλασσας, προκαλώντας ουσιαστικά ασφυξία στα ψάρια.

Δεν ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό στην περιοχή. Το 2015, το ίδιο φαινόμενο, που περιγράφεται ως ακραίος ευτροφισμός, κατηγορήθηκε ότι έδωσε πράσινο χρώμα στα νερά του Mar Menor και σκότωσε το 85% του θαλάσσιου χόρτου.

Οι ερευνητές προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι η περιοχή είναι υπό εξαιρετική πίεση. Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται δίπλα σε μια μεγάλη περιοχή εντατικής γεωργίας, με έκταση περίπου 150.000 στρέμματα.

Τα κακά συστήματα αποχέτευσης σε κοντινές πόλεις - τα οποία έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες καθώς αυξάνεται ο τουρισμός στην περιοχή - καθώς και η απαλλαγή από τις εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν προσθέσει το πρόβλημα.

Αξιωματούχοι της περιφερειακής κυβέρνησης αρνήθηκαν ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από έλλειψη οξυγόνου στο νερό ή παρουσία τοξικής ουσίας, επικαλούμενοι προκαταρκτικές μελέτες που διεξήγαγε πανεπιστήμιο στην περιοχή.

Αντ' αυτού, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η αιτία θα μπορούσε να συνδεθεί με τον πρόσφατο κύμα καύσωνα, επισημαίνοντας δεδομένα που έδειξαν αύξηση της θερμοκρασίας του νερού από 28,5 βαθμούς Κελσίου σε 31 βαθμούς σε διάστημα δύο ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ