ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έπεσε βροχή και όχι χιόνι για πρώτη φορά στην κορυφή της Γροιλανδίας

Έπεσε βροχή και όχι χιόνι για πρώτη φορά στην κορυφή της Γροιλανδίας
AP Photo/Felipe Dana

Η πρώτη καταγεγραμμένη στα χρονικά βροχόπτωση –αντί για το συνηθισμένο χιόνι- σημειώθηκε στην υψηλότερη κορυφή της Γροιλανδίας όταν, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τόσο που ο θερμός αέρας τροφοδότησε ένα ακραίο φαινόμενο βροχής.

Κατά την πρωτοφανή βροχόπτωση έπεσαν 7 δισεκατομμύρια τόνοι νερού στην χιονισμένη βουνοκορυφή, ικανοί να γεμίσουν σχεδόν 250.000 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Ήταν η μεγαλύτερη βροχόπτωση επάνω στο φύλλο πάγου από το 1950 που άρχισαν οι καταγραφές, σύμφωνα με το Εθνικών Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

Το μέγεθος της μάζας πάγου που χάθηκε την Κυριακή ήταν επτά φορές μεγαλύτερο από το ημερήσιο αυτήν την εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Τεντ Σκάμπος, ερευνητή σε αυτό το κέντρο που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, πρόκειται για ένδειξη ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται επικίνδυνα.

Από στον σταθμό του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος της Γροιλανδίας, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της παγωμένης βουνοκορυφής, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρούν τον αρκτικό καιρό και τις αλλαγές στον πάγο.

Από το 1989 ο επανδρωμένος σταθμός παρατηρεί τις ακραίες αλλαγές. Η βροχόπτωση το περασμένο σαββατοκύριακο αναγκάζει τους επιστήμονες να σκεφτούν αν πρέπει να αλλάξουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη καιρικά φαινόμενα που στο παρελθόν δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε», λέει η Τζένιφερ Μέρκερ, μέλος του προγράμματος του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος.

«Τα αυξανόμενα καιρικά φαινόμενα, όπως η τήξη, οι δυνατοί άνεμοι και τώρα η βροχή, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συμβεί εκτός του φυσιολογικού ορίου», δήλωσε η Μέρκερ. «Και αυτά φαίνεται να συμβαίνουν όλο και περισσότερο».

Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Αρκτική, η Γροιλανδία έχασε την στα τέλη Ιουλίου μία τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Η ταχεία τήξη του πάγου ήταν το αποτέλεσμα του θερμού αέρα που παγιδεύτηκε πάνω από το νησί της Αρκτικής λόγω μιας αλλαγής στα μοτίβα της κυκλοφορίας του στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προειδοποιούν ότι μπορεί να χαθεί περισσότερος πάγος.

Rain fell at the normally snowy summit of Greenland for the first time on record, by Rachel Ramirez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ