ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πυρκαγιές - Ο θλιβερός απολογισμός: Στάχτη το 16% των δασών της Αττικής

Πυρκαγιές - Ο θλιβερός απολογισμός: Στάχτη το 16% των δασών της Αττικής
ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το 16% των δασών της ηπειρωτικής Αττικής -δηλαδή περίπου το ένα έκτο του συνόλου- εκτιμάται ότι κάηκαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Σχίνο, Βαρυμπόμπη, Κερατέα και Βίλια, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές, οι πυρκαγιές υπολογίστηκε ότι έκαψαν περίπου 240.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 186.000 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις, ποσοστό που αναλογεί στο 16%, περίπου, των συνολικών δασικών εκτάσεων του νομού.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται με πράσινες αποχρώσεις οι δασικές περιοχές του νομού ενώ οι κόκκινες καμπύλες περικλείουν τις περιοχές που κάηκαν στις 4 μεγάλες πυρκαγιές.

meteo.gr

Σύμφωνα με άλλη ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Εύβοια, καταστράφηκε το ένα τρίτο των δασών του νησιού.

Και σε αυτή την περίπτωση, αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμήθηκε ότι το 23% της συνολικής επιφάνειας της Ευβοίας καλύπτεται από δάση διαφόρων ειδών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές, η πυρκαγιά έκαψε το 33% αυτής της έκτασης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας.

Από τον συνολικό αριθμό των 508.000 στρεμμάτων που κάηκαν, τα 275.000 στρέμματα αφορούσαν δάση και τα 34.000 στρέμματα καλλιέργειες ελιάς.

Η υπόλοιπη καμένη έκταση αφορά κυρίως άλλες αγροτικές καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Σημειώνεται πως τόσο στη Βόρεια Εύβοια, όσο και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές όπως η Αττική, η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Φωκίδα, χάθηκαν πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ κάηκαν ολοσχερής ή υπέστησαν ζημιές δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ηεπιχειρησιακή μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνει μέσα σε ένα βίντεο τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ