ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Food Waste: Η Ελλάδα στις χειρότερες επιδόσεις για τη σπατάλη τροφίμων – Δείτε το Infographic

Food Waste: Η Ελλάδα στις χειρότερες επιδόσεις για τη σπατάλη τροφίμων – Δείτε το Infographic

Μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει η χώρα μας στη σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης σχετικής έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που καταγράφει την τρίτη χειρότερη επίδοση, καθώς εκτιμάται πως καταλήγουν στα σκουπίδια 142 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο ετησίως! Χειρότερες επιδόσεις από την πατρίδα μας καταγράφουν η Νιγηρία και η Ρουάντα (189 κιλά/κάτοικο, 164 κιλά/κάτοικο, αντιστοίχως), γεγονός που πάντως αποδίδεται κυρίως στις κακές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς των τροφίμων.

Το food waste, όπως ονομάζεται η σπατάλη τροφίμων διεθνώς, έχει να κάνει με την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια για διάφορους λόγους. Κατά κανόνα, αιτία του food waste στον δυτικό κόσμο είναι ο υπερκαταναλωτισμός – αγοράζουμε πολλά περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε και τελικά, τα πετάμε – ενώ στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου είναι οι συνθήκες διαχείρισης, η έλλειψη εγκαταστάσεων, ακόμα και οι συνεχείς συγκρούσεις.

Συνολικά εκτιμάται πως το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, δηλαδή περίπου 931 εκατ. τόνοι πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια, τόσο από οικιακούς καταναλωτές, όσο και από εστιατόρια, άλλες υπηρεσίες επισιτισμού και το λιανεμπόριο.

Εκτός του φαινομένου της πείνας, που μαστίζει μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, το food waste επηρεάζει και την κλιματική κρίση, μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως περίπου το 8%-10% των αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται σε τρόφιμα που δεν καταναλώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Στόχος του ΟΗΕ, όπως επισημαίνεται στη φετινή έκθεση είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στο μισό έως το 2030, προκειμένου να μειωθεί αντιστοίχως η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, βάσει και των 17 στόχων του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ