ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Dixan «καθάρισε σε βάθος» την παραλία Ανάλουκας από 1,4 τόνους απορριμμάτων!

Το Dixan «καθάρισε σε βάθος» την παραλία Ανάλουκας από 1,4 τόνους απορριμμάτων!

Η είδηση πως από μία μόνο παραλία της χώρας μας συγκεντρώθηκαν 1,4 τόνοι απορρίμματα είναι σοκαριστική και πείθει όλους μας πως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε ενεργά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής είναι η μόλυνση των ωκεανών. Το θαλάσσιο νερό καλύπτει το 70% του πλανήτη και η διαρκώς αυξανόμενη μόλυνσή του έχει δραματικές επιπτώσεις για ολόκληρη τη Γη. Είναι χαρακτηριστικό πως στους ωκεανούς σήμερα εκτιμάται πως συσσωρεύονται απορρίμματα δεκαετιών – ακόμα και εκατοντάδων ετών – που επιβαρύνουν διαρκώς την κατάσταση, ενώ είναι πλέον γνωστό πως η μόλυνση του νερού περνά και στον άνθρωπο, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Αρκεί να έχουμε υπόψιν μας πως κάθε χρόνο περί τους 570.000 τόνους πλαστικό καταλήγουν μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία του WWF. Ειδικά δε, στις ελληνικές θάλασσες, όπου εντοπίζεται το 67% της πλαστικής ρύπανσης όλης της Μεσογείου, καταλήγουν κάθε χρόνο 11.500 τόνοι πλαστικών. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και την έκθεση «Mare Plasticum: The Mediterranean», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι πλαστικών έχουν ήδη συσσωρευτεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο, εξαιτίας ροών που προέρχονται από τις 33 χώρες γύρω από τη λεκάνη της.

Προκειμένου να γίνει πλήρως αντιληπτό το μέγεθος της μόλυνσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια μέχρι να διαλυθεί στη θάλασσα, ένα πλαστικό ποτήρι χρειάζεται 50 χρόνια, ενώ μια πλαστική σακούλα χρειάζεται 10 με 20 χρόνια, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Στην Ελλάδα, μια νησιωτική χώρα για την οποία το περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής, είναι ανάγκη όλοι να ενσκήψουμε στο ζήτημα και με όποιον τρόπο επιλέξουμε ως κατάλληλο να αναλάβουμε δράση και να ενισχύσουμε δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή: Να διαφυλάξουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα της πατρίδας μας με τον καλύτερο τρόπο.

«Καθάρισε σε βάθος»: Καθαρές ακτές και θάλασσες σε όλη την Ελλάδα

Με δύναμη, ενέργεια και υπευθυνότητα, μπαίνει στη μάχη αυτή του ανθρώπου να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον, το Dixan. Με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Καθάρισε σε βάθος», το οποίο μάλιστα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Dixan και η HENKEL αναλαμβάνουν δράση με συνέπεια, προκειμένου να επιτελέσουν το καθήκον τους, καθήκον που έχουμε όλοι ως πολίτες, αλλά και να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους πολλούς περισσότερους να ακολουθήσουν.

Το «Καθάρισε σε βάθος» είναι ένα πολυεπίπεδο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εστιάζει μεν στην ανάσυρση των απορριμμάτων από όλους τους ελληνικούς υδάτινους πόρους στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, χωρίς όμως να μένει σε αυτό. Πέρα λοιπόν και μετά την ανάσυρση, τα πλαστικά απορρίμματα προορίζονται για περαιτέρω χρήση, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας: Οδηγούνται σε επεξεργασία και μετά από το στάδιο αυτό, «επιστρέφουν» προς χρήση στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνδρομή του Circular Economy & Eco Innovation Institute, ο όγκος των 700 κιλών πλαστικού που συγκεντρώθηκαν από τους καθαρισμούς του προγράμματος το 2020, μετατράπηκαν σε παγκάκια και κάδους και προσφέρθηκαν στους δήμους και στις περιοχές που καθαρίστηκαν.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 22 δράσεις του «Καθάρισε σε βάθος», σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων έχει καθαριστεί ο βυθός σε περιοχές της Ρόδου, του Αλεποχωρίου, της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας, της Θεσσαλονίκης, των Λεγραινών, του Σουνίου και της Σάμου. Από τους καθαρισμούς του Dixan έχουν ανασυρθεί από τον βυθό 15 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων πάνω από 3 τόνοι ήταν πλαστικό.

Παράλληλα με τους καθαρισμούς και εκτός από την «επαναχρησιμοποίηση» των πλαστικών που ανασύρονται με βάση το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, το πρόγραμμα «Καθάρισε σε βάθος», επεκτείνεται με αλυσιδωτές δράσεις στην κοινωνία: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών αλλά και εκπαίδευση, ειδικά όσον αφορά στους μαθητές (περιβαλλοντική εκπαίδευση) και στην προαγωγή της ανακύκλωσης, μέσα από ειδικές συνεργασίες και με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με τον Οδυσσέα Λάμπρου, έναν νεαρό δύτη που βουτάει στις ελληνικές θάλασσες από τα 14 του και την περιβαλλοντική του ομάδα beach cleaning.

Το «Καθάρισε σε βάθος» ανέσυρε 1,4 τόνους σκουπίδια από μία και μόνο παραλία της Σητείας

Ξεχωριστή περίπτωση και παράλληλα, σημαντικό σταθμό για την πορεία του προγράμματος, αποτελεί η περίπτωση της παραλίας Ανάλουκας, στη Σητεία της Κρήτης. Λόγω της θέσης της, η συγκεκριμένη παραλία δέχεται απορρίμματα που μεταφέρουν τα θαλάσσια ρεύματα από δεκάδες, ή και εκατοντάδες μίλια μακριά. Αμέτρητα σκουπίδια και πλαστικά επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε «χωματερή». Το «Καθάρισε σε βάθος» ανέλαβε τον καθαρισμό της περιοχής σε παράκτιο και υποβρύχιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να συλλεχθούν τελικά 1,4 τόνοι σκουπιδιών, από τα οποία τα 500 κιλά ήταν πλαστικά!

Η κατάσταση των θαλασσών είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στον αγώνα της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωτηρία, τελικά, του ίδιου μας του πλανήτη. Η Μεσόγειος χρειάζεται την προσοχή μας και κάθε ένας από εμάς οφείλει να υποστηρίξει πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο όλες τις αρχές της βιωσιμότητας. Το «Καθάρισε σε βάθος» από το Dixan και τη HENKEL καθαρίζει ακτές και βυθούς της πατρίδας μας από όλα τα απορρίμματα και «επιστρέφει» τα πλαστικά στην τοπική κοινωνία με χρήσιμη μορφή, όπως προστάζουν οι αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ένα ολιστικό, πολυεπίπεδο πρόγραμμα για το περιβάλλον, για τη Μεσόγειο, για την πατρίδα μας, ώστε να χτίσουμε αυτό που όλοι ελπίζουμε: Ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας!