ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ρεκόρ της ζέστης: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον – Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία

Τα ρεκόρ της ζέστης: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον – Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία

Το καλοκαίρι του 2021 έσπασε το ρεκόρ καταγεγραμμένης υψηλότερης θερμοκρασίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Βόρεια Αμερική. Ακόμα και στην Ελλάδα, που φέτος ταλαιπωρήθηκε από μεγάλης διάρκειας καύσωνες, οι θερμοκρασίες σε αρκετές περιπτώσεις, ξεπέρασαν τους 46°C.

Αναλυτικότερα, στις 11 Αυγούστου, στη Σικελία το θερμόμετρο έδειξε 48.8°C! Ο επικεφαλής του εργαστηρίου κλιματολογίας «ENEA» Τζιανμαρία Σαννίνο δήλωσε τότε πως εντυπωσιάστηκε από την ένταση της ζέστης: «Ως ειδικός, οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε η ένταση των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για ρεκόρ θερμοκρασιών που το ένα κατέρριπτε το άλλο. Τις τελευταίες ημέρες έχω μιλήσει με πολλούς συναδέλφους. Όλοι οι κλιματολόγοι δηλώνουμε σοκαρισμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή. Αυτό που σήμερα ζούμε, αναμενόταν στα τέλη του αιώνα. Όμως αυτή η καταστροφή μας έχει ήδη χτυπήσει, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να μην ψάχνουμε για δικαιολογίες. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως έχουμε ακόμη εννέα χρόνια για να αλλάξουμε πορεία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Περίπου 40 ημέρες νωρίτερα, στις 29 Ιουνίου, το θερμόμετρο στο χωριό Λίτον της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά έδειξε 49.6°C – γεγονός πρωτοφανές για την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του χωριού, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέσα σε 24 ώρες περί τις 60 διαφορετικές εστίες!

Πρόσφατη έρευνα ειδικών μετεωρολόγων επιβεβαίωσε πως οι ζεστές μέρες είναι πλέον περισσότερες για πολλές περιοχές του πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, οι ημέρες που καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’80: Από το 1980 μέχρι το 2009 ήταν κατά μό 14 τον χρόνο, ενώ από το 2010 έως το 2019 έχουν φτάσει τις 26! Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.

Ειδικά για την Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2021 ήταν εκείνο με τις περισσότερες θερμές ώρες όλων των εποχών. Σύμφωνα με ανάλυση του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τη θερμοκρασιακή απόκλιση να ξεπερνάει τους δύο βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η ανάλυση των πέντε σημαντικότερων επεισοδίων καύσωνα, προκύπτει ότι ο καύσωνας που σημειώθηκε μεταξύ 27 Ιουλίου και 6 Αυγούστου φέτος, είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια (188 ώρες), ακολουθούμενος από αυτούς του Ιουνίου του 2007, του Ιουλίου του 1987, του Ιουλίου του 2007 και του Ιουνίου του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ