ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Περιβαλλοντικός «πόλεμος» στη Νεμπράσκα για τα αέρια του θερμοκηπίου

ΗΠΑ: Περιβαλλοντικός «πόλεμος» στη Νεμπράσκα για τα αέρια του θερμοκηπίου
Ένα δίκτυο αγωγών, για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από μονάδες παραγωγής αιθανόλης, έχει εγείρει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες AP Photo / Stephen Groves

Οι εταιρείες που εργάζονται για την κατασκευή αγωγών για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από μονάδες παραγωγής αιθανόλης και τη μεταφέρουν ως υγρό υπό υψηλή πίεση σε μόνιμη αποθήκευση σε βαθιά υπόγεια αποθέματα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από γεωργούς και περιβαλλοντικές ομάδες στη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία από τις εταιρείες αυτές, η Summit Carbon Solutions, έχει ξεκινήσει ήδη να επικοινωνεί με ιδιοκτήτες γη στις πολιτείες, απ’ όπου πρόκειται να περάσει το ύψους 4,5 δισ. δολαρίων δίκτυο αγωγών, ενώ αντίστοιχες κινήσεις κάνει και η Ames, μια εταιρεία με έδρα την Αϊόβα σε πολιτείες όπως η Νεμπράσκα, η Βόρεια αλλά και η Νότια Ντακότα.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι υποστηρικτές των σχεδίων αυτών υποστηρίζουν ότι οι αγωγοί θα ελαττώσουν τις επιπτώσεις του άνθρακα που παράγεται ως κατάλοιπο των καυσίμων που προέρχονται από το καλαμπόκι (σ.σ. για παράδειγμα η αιθανόλη). Στόχος, όπως λένε, είναι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει η Καλιφόρνια αλλά και το Όρεγκον, με σκοπό τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα της αιθανόλης», δήλωσε ο Τζέσε Χάρις, εκπρόσωπος της Summit Carbon Solutions.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την εγκατάσταση αγωγών δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, επειδή εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενους κινδύνους ασφαλείας σε περίπτωση διαρροής. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι το νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο πολιτείας δεν καλύπτει τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Ο Κεν Γουίνστον, μέλος της ομάδας Nebraska Sierra Club, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι σωληνώσεις CO2 συνιστούν μια αμφισβητούμενη προσπάθεια από πλευράς των εταιρειών για την περαιτέρω προώθηση των ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, οι εταιρείες στοχεύουν να επωφεληθούν από κρατικές επιδοτήσεις, προσποιούμενες ότι οι αγωγοί που χρησιμοποιούν, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον».

Στον αντίποδα, ο ιδιοκτήτης της Summit, Τζίμι Πάουελ δήλωσε ότι η εταιρεία του με έδρα την Αϊόβα θα κάνει χρήση των βέλτιστων πρακτικών και μόνον, με σκοπό την εξασφάλιση των μέτρων ασφαλείας των αγωγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ