ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόεδρος της διάσκεψης COP26: Πιο τολμηρές δεσμεύσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή

Πρόεδρος της διάσκεψης COP26: Πιο τολμηρές δεσμεύσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή
Tolga Akmen/Pool via AP

Τώρα είναι η ώρα οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών και των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να αναλάβουν πολύ πιο τολμηρές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, δήλωσε ο Αλόκ Σάρμα, ο πρόεδρος της επικείμενης διάσκεψης για το κλίμα COP26.

Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης Youth4Climate στο Μιλάνο της Ιταλίας, ο Σάρμα δήλωσε ότι η ανταπόκριση των παγκόσμιων ηγετών δεν έχει καν πλησιάσει στο μέγεθος της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο, έχει στόχο να εξασφαλίσει περισσότερο φιλόδοξη δράση για το κλίμα από σχεδόν 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο σε 1,5 βαθμό Κελσίου.

Το Μιλάνο φιλοξενεί την εκδήλωση Youth4Climate με νεαρούς ακτιβιστές από όλο τον κόσμο και μια προκαταρτική συνεδρίαση για τη COP26, στην οποία οι υπουργοί Κλίματος και Ενέργειας θα καταλήξουν στις προτάσεις που θα σταλούν προς εξέταση στη διάσκεψη του Νοεμβρίου στη Σκωτία.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ενδέχεται να μην πάει στην COP262021-09-28 14:11:31

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον , υπό πίεση για να2021-09-28 14:11:31 υιοθετήσει πολιτική κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ότι ενδέχεται να μην πάει στην 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26).

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, ο κ. Μόρισον είπε στην εφημερίδα West Australian: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη τελική απόφαση».

Πρόσθεσε ότι θέλει να επικεντρωθεί στον αγώνα για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν διαβεβαίωσε ότι η Αυστραλία θα έχει «ισχυρή εκπροσώπηση» στη διάσκεψη με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός δεν ταξιδέψει στη Σκωτία.

Η Αυστραλία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές άνθρακα και η παραγωγή ηλεκτρισμού της οποίας βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στον άνθρακα, δεν έχει αναλάβει ξεκάθαρη δέσμευση για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο παρελθόν, ο κ. Μόρισον είχε υποσχεθεί να συνεχίσει την εκμετάλλευση των ορυχείων άνθρακα και την εξαγωγή άνθρακα όσο υπάρχει ζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ