ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βραζιλία: Μειώθηκαν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο - Κίνδυνος ακραίου καύσωνα το 2100 λόγω αποψίλωσης

Βραζιλία: Μειώθηκαν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο - Κίνδυνος ακραίου καύσωνα το 2100 λόγω αποψίλωσης
(AP Photo/Leo Correa, File)

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που έγιναν γνωστά την Πέμπτη. Στον περιορισμό της καταστροφής συνέβαλαν οι βροχές, αλλά και οι πρωτοβουλίες των Αρχών.

Το 2019 και το 2020 σημειώθηκε τεράστια αύξηση των πυρκαγιών, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή ότι ο δεξιός πρόεδρος Ζαίχ Μπολσονάρου δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου. Από τον Αύγουστο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021, 8.712 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταστράφηκαν στον Αμαζόνιο.

Δορυφόροι κατέγραψαν 16.747 πυρκαγιές τις πρώτες 29 ημέρες του Σεπτεμβρίου, έναντι 32.0174 για ολόκληρο τον μήνα το 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE).

«Οι βροχές βοήθησαν πραγματικά και σε ορισμένες περιοχές η δράση των Αρχών ήταν επίσης πολύ σχετική», δήλωσε ο Αλμπέρτο Σέτζετ, ανώτερος επιστήμονας που ειδικεύεται στα δεδομένα πυρκαγιάς στο Inpe, προσθέτοντας ότι χιλιάδες πρόστιμα εκδόθηκαν για παράνομη αποψίλωση των δασών και πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Ωστόσο, λόγω της αύξησης της αποψίλωσης του δάσους στον Αμαζόνιο περίπου 12 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ακραίους καύσωνες το 2100, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η αποψίλωση σε μεγάλη κλίμακα του Αμαζονίου σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ακραίους καύσωνες», προειδοποιεί η έκθεση του Focruz, της υπηρεσίας αρμόδιας για τη δημόσια υγεία, του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE) και του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα των ερευνητών, το 2100 εκτιμάται ότι η θερμοκρασία στη βόρεια Βραζιλία θα αυξηθεί κατά 7,5 με 11,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις τρέχουσες θερμοκρασίες.

«Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη βόρεια Βραζιλία θα εκτεθούν σε αυξημένο κίνδυνο θερμικού στρες», εξηγεί η έρευνα.

Το «θερμικό στρες» μπορεί να προκαλέσει «ψυχικά προβλήματα (…), προβλήματα αφυδάτωσης και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να απειλήσει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και να οδηγήσει στον θάνατο».

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα σημείο χωρίς επιστροφή μετά το οποίο η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου θα απειλήσει την επιβίωση των ανθρώπων. «Αν η αποψίλωση συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς, θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τον πολιτισμό», τονίζει ο Πάουλο Νόμπρε ερευνητής του INPE.

Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδέχεται να επιδεινωθούν ραγδαία και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των κατοίκων της βόρειας Βραζιλίας, που είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, προκαλώντας φαινόμενα «μαζικής μετανάστευσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ