ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί είναι σημαντικό να οχυρώνουμε το σπίτι μας απέναντι στις πυρκαγιές

Γιατί είναι σημαντικό να οχυρώνουμε το σπίτι μας απέναντι στις πυρκαγιές
AP Photo/Noah Berger, File

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει σχεδόν 50.000 σπίτια μόνο στην Καλιφόρνια τα τελευταία πέντε χρόνια και οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει τα πράγματα.

Ενώ η μεγάλη προσοχή επικεντρώνεται στη διαχείριση των κατάφυτων δασών, οι αναλυτές των πυρκαγιών λένε ότι είναι εξίσου σημαντικό να αυξηθεί η πυρασφάλεια των σπιτιών και της περιοχής γύρω από αυτά, γνωστή ως «αμυντικός χώρος», αναφέρει το Associated Press.

«Επιτρέπει πραγματικά στους πυροσβέστες να μπορούν πιο εύκολα να προστατεύσουν ένα σπίτι», δηλώνει η Τζέσικα Μορς, αναπληρώτρια γραμματέας της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων της Καλιφόρνιας για τη διαχείριση των δασικών πόρων.

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει πάνω από 7.964 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι τώρα το 2021, καταστρέφοντας περισσότερα από 3.000 σπίτια, εμπορικά ακίνητα και άλλες δομές. Ορισμένες μεγάλες πυρκαγιές έχουν απειλήσει επίσης κοινότητες. Η πιο πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε εκκένωση πληθυσμού, η Fawn Fire, απανθράκωσε 34,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα βαριάς ξυλείας και κατέστρεψε 185 σπίτια και άλλα κτήρια.

Πρόσφατη ανάλυση για την Καλιφόρνια χαρακτήρισε τον αμυντικό χώρο έναν βασικό τρόπο περιορισμού της καταστροφικότητας των πυρκαγιών, διευκρίνισε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη εφαρμογή της για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών σε περιοχές που κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές συμμορφώνονται.

Ο αμυντικός χώρος «όχι μόνο βοηθά στην προστασία αυτού του σπιτιού, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η πυρκαγιά στα γειτονικά σπίτια, βοηθώντας έτσι στην προστασία μιας κοινότητας», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο θερμότερος και ξηρότερος καιρός σε συνδυασμό με δεκαετίες καταστολής της πυρκαγιάς συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των στρεμμάτων που καίγονται από τις πυρκαγιές, λένε οι εμπειρογνώμονες της πυροσβεστικής ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται.

«Όλα αυτά συμβάλλουν στις μεγάλες και επιζήμιες πυρκαγιές - και συμβάλλουν επίσης στο να γίνονται οι κοινότητες και οι δομές μέρος του καυσίμου», λέει στο ΑP o Τομ Πόρτερ, διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνιας.

Τι είναι ο αμυντικός χώρος;

Η Καλιφόρνια απαιτεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν τα εύφλεκτα υλικά σε απόσταση 30,5 μέτρων από τα αγροτικά σπίτια και εκείνων που ορίζονται ως περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ακόμη και σε πόλεις και προάστια.

Πρόκειται για μια μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τα 9 μέτρα εκκαθάρισης που απαιτούνταν μέχρι το 2005, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η περιοχή πάνω και γύρω από κάθε σπίτι παραμένει η πιο σημαντική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ξεκινήστε αφαιρώντας τα νεκρά φύλλα και τις πευκοβελόνες από τις υδρορροές της βροχής και προχωρήστε προς τα έξω στις περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από το σπίτι.

Τι έχει αλλάξει;

Ένας νόμος της Καλιφόρνιας για το 2020 δημιουργεί μια νέα ζώνη, ανθεκτική στις φωτιές, που εμποδίζει εύφλεκτα υλικά, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων όπως η ξύλινη περίφραξη και τα σάπια στρώματα, σε απόσταση 1,5 μέτρου από ευάλωτα σπίτια.

Η απαίτηση δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν την 1η Ιανουαρίου του 2023, αλλά οι αξιωματούχοι παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών να συμμορφωθούν εθελοντικά από τώρα.

Από την 1η Ιουλίου 2021, η Καλιφόρνια απαιτεί από όσους πωλούν ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς να έχουν τεκμηρίωση ότι η ιδιοκτησία έχει ελεγχθεί στον τομέα αυτό.

Διαθέτει επίσης προγράμματα επιχορήγησης για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες και όσους έχουν εξοπλισμό όπως αλυσοπρίονα και χορτοκοπτικά να καθαρίσουν τον αμυντικό τους χώρο.

Η Καλιφόρνια έχει τον πιο αυστηρό νόμο για τις αμυντικές εκτάσεις, λέει ο Ντάνιελ Μπέρλαντ, επικεφαλής σχεδιασμού κατά των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

Ωστόσο η κυβερνήτη του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν υπέγραψε τον Ιούλιο ένα νομοσχέδιο για τις πυρκαγιές που περιλαμβάνει τον καθορισμό προτύπων για τον αμυντικό χώρο γύρω από τα σπίτια. Οι αξιωματούχοι της Καλιφόρνιας βοηθούν τους βόρειους γείτονές τους να αναπτύξουν τους κανονισμούς.

Οι επικριτές της νομοθεσίας του Όρεγκον φοβούνται ότι θα αναγκάσει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού να αφαιρέσουν υπερβολική βλάστηση από τα σπίτια τους.

Ποιος πρέπει να ανησυχεί;

«Η σοβαρότητα των πυρκαγιών που βιώνουμε σήμερα έχει ξεφύγει από τα σχεδιαγράμματα που κάναμε πριν από 10 χρόνια», λέει ο Μπέρλαντ.

Ο αμυντικός χώρος ήταν πάντα σημαντικός στις αγροτικές περιοχές. Αλλά η Καλιφόρνια αναδιαμορφώνει τις περιοχές ενδιαφέροντος και με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι πιθανό περισσότερες αστικές περιοχές να μεταφερθούν σε ζώνες υψηλότερου κινδύνου που απαιτούν προστατευτικό χώρο.

«Ακόμα και σπίτια που μπορεί να απέχουν μισό ή ένα μίλι από το δάσος πρέπει πραγματικά να σκεφτούν τέτοιου είδους προετοιμασίες», λέει. «Έχουμε δει, αλλεπάλληλες πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, σπίτια που βρίσκονται σε αστικέ περιοχές να καταστρέφονται επειδή ο φλόγα αλλάζει φορά λόγω του ανέμου προκαλώντας ακραίες συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ