ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκκλήσεις για απαγόρευση των υπεράκτιων γεωτρήσεων μετά από διαρροή πετρελαίου στην Καλιφόρνια

Εκκλήσεις για απαγόρευση των υπεράκτιων γεωτρήσεων μετά από διαρροή πετρελαίου στην Καλιφόρνια
State Lands Commission via AP, File

Όλο και πιο έντονες γίνονται οι φωνές στην πολιτεία της Καλιφόρνια προκειμένου να απαγορευτούν οι υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου, μετά και την τελευταία διαρροή στην παραλία Χάντινγκτον.

Και παρότι η πολιτεία, μετά τη διαβόητη διαρροή του 1969 στη Σάντα Μπάρμπαρα που γέννησε το σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα, έχει πάρει πολλές φορές μέτρα περιορισμού τους, η ολική απαγόρευση μοιάζει πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη. Παρότι η πολιτεία έχει να εκδώσει νέα άδεια μίσθωσης εδώ και πέντε δεκαετίες, οι γεωτρήσεις από τις υπάρχουσες πλατφόρμες συνεχίζονται. Και η προσπάθεια του Κογκρέσου να σταματήσει τις νέες γεωργήσεις, δεν θα σταματήσει αυτές που ήδη γίνονται.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, παραδέχτηκε ότι είναι ευκολότερο να αντισταθεί στις νέες γεωργήσεις παρά να σταματήσει τις υπάρχουσες.

«Η απαγόρευση νέων γεωτρήσεων δεν είναι περίπλοκο ζήτημα», είπε. «Το βαθύτερο ερώτημα είναι πώς κάνεις τη μετάβαση εξακολουθώντας να προστατεύεις το εργατικό δυναμικό».

Σήμερα, υπάρχουν 19 συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα παράκτια ύδατα της Καλιφόρνιας και 1.200 ενεργά πηγάδια. Στα ομοσπονδιακά ύδατα, υπάρχουν 23 εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας.

Ένας αγωγός που συνδέεται με μία από αυτές τις πλατφόρμες στα ομοσπονδιακά ύδατα, που διευθύνεται από την Amplify Energy με έδρα το Χιούστον, έχει χύσει έως και 126.000 γαλόνια (572.807 λίτρα) αργού σε μια από τις χειρότερες διαρροές πετρελαίου στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας.

Ο κυβερνήτης λέει τώρα ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης περισσότερων αδειών εγκατάλειψης.

«Ήρθε η ώρα, μια για πάντα, να αναιρέσουμε τον εαυτό μας, ότι αυτό πρέπει να είναι μέρος του μέλλοντός μας. Αυτό είναι μέρος του παρελθόντος μας» δήλωσε, μαζί με άλλους αιρετούς αξιωματούχους.

Η Καλιφόρνια παραμένει η έβδομη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής πετρελαίου στη χώρας και η μείωση της πετρελαιοπαραγωγής της έχει αποδειχθεί πολιτικά δύσκολη υπόθεση. Ο κλάδος απασχολεί περισσότερους από 150.000 ανθρώπους και η πολιτεία κερδίζει χρήματα από μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Να κάνουμε περισσότερα

Η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου της Καλιφόρνια εισήγαγε νομοθεσία για την οριστική απαγόρευση νέων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ομοσπονδιακά ύδατα στις ακτές της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον.

Το νομοσχέδιο, το οποίο οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να συμπεριληφθεί σε ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα επηρεάσει τις υπάρχουσες πολυετείς μισθώσεις που εκδόθηκαν σε πλατφόρμες πετρελαίου που κατασκευάστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πολλές πλατφόρμες πετρελαίου της Καλιφόρνιας όπως η Platform Elly, όπου συνέβη η πρόσφατη διαρροή, έχουν φτάσει ή ξεπεράσει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους.

«Καθώς μεγαλώνουν, αυτές οι πλατφόρμες γίνονται όλο και πιο εύθραυστες» και διαβρώνονται από το νερό των ωκεανών, δήλωσε η Ντέμπορα Σίβας, καθηγήτρια περιβαλλοντικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ.

Μιλώντας στο πλευρό του Νιούσομ την περασμένη Τρίτη, ο Άλαν Λόουενθαλ, ένας Δημοκράτης που εκπροσωπεί τμήματα της κομητείας Όραντζ, είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο όχι μόνο για τη διακοπή των νέων γεωτρήσεων αλλά και για να καταλάβουμε πώς θα σταματήσουμε όλες τις γεωτρήσεις που γίνονται στην Καλιφόρνια», είπε.

Δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει τις τρέχουσες υπεράκτιες γεωτρήσεις στο Κογκρέσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ