ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα CNNi: Δεκάδες εκατομμύρια βρώμικα, χρησιμοποιημένα ιατρικά γάντια εισήχθησαν στις ΗΠΑ

Έρευνα CNNi: Δεκάδες εκατομμύρια βρώμικα, χρησιμοποιημένα ιατρικά γάντια εισήχθησαν στις ΗΠΑ
AP/Mike Zacchino

Σακούλες απορριμμάτων γεμάτες με χρησιμοποιημένα ιατρικά γάντια, μερικά εμφανώς λερωμένα, μερικά ακόμη και βαμμένα με αίμα, γεμίζουν το πάτωμα μιας αποθήκης στα περίχωρα της Μπανγκόκ.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένα πλαστικό μπολ, γεμάτο με γάντια. Ταϊλανδοί αξιωματούχοι λένε ότι μετανάστες εργάτες προσπαθούσαν να κάνουν τα γάντια να φαίνονται καινούργια, όταν οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις τον Δεκέμβριο.

Υπάρχουν πολλές περισσότερες αποθήκες όπως ακριβώς και στην Ταϊλάνδη - προσπαθώντας να εξαργυρώσουν τη ζήτηση για γάντια νιτριλίου ιατρικής χρήσης, η οποία εξερράγη με την πανδημία του κορωνοϊού. Εκατομμύρια από αυτά, κατώτερης ποιότητας, συλλέγονται για εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε χώρες σε όλο τον κόσμο εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης που θα χρειαστούν χρόνια για να μειωθεί.

Μια πολύμηνη έρευνα του CNNi διαπίστωσε ότι δεκάδες εκατομμύρια μεταχειρισμένα γάντια νιτριλίου έχουν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αρχεία εισαγωγής και διανομείς που αγόρασαν τα γάντια - και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ποινικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από τις αρχές των ΗΠΑ, όσο και της Ταϊλάνδης.

Οι ειδικοί περιγράφουν μια βιομηχανία γεμάτη απάτη, με έναν από αυτούς - τον Ντάγκλας Στάιν- να λέει στο CNNi ότι τα γάντια νιτριλίου είναι το «πιο επικίνδυνο εμπόρευμα στη Γη αυτή τη στιγμή».

«Έρχεται μια τεράστια ποσότητα κακού προϊόντος», λέει ο Στάιν, «ένα ατελείωτο ρεύμα βρώμικων, μεταχειρισμένων και υποβαθμισμένων γαντιών που έρχονται στις ΗΠΑ, από τις οποίες οι ομοσπονδιακές αρχές, φαίνεται, πως μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν την τεράστια κλίμακα».

Ωστόσο, παρά τον πιθανό κίνδυνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους ασθενείς πρώτης γραμμής, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν δυσκολευτεί να αντιμετωπίσουν το παράνομο εμπόριο - εν μέρει επειδή οι κανονισμοί εισαγωγής προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού ανεστάλησαν προσωρινά στο απόγειο της πανδημίας - και παραμένουν σε αναστολή μέχρι και σήμερα.

Σωροί από βρώμικα, ύποπτα μεταχειρισμένα γάντια νιτριλίου βρέθηκαν σε έφοδο που έγινε σε μια αποθήκη στην Μπανγκόκ, τον Δεκέμβριο του 2020. Η Ταϊλανδική FDA είπε ότι οι εταιρείες απάτης συσκευάζουν γάντια όπως αυτά για μεταπώληση σε όλο τον κόσμο.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μια αμερικανική εταιρεία προειδοποίησε δύο ομοσπονδιακές υπηρεσίες - Τελωνεία και Προστασία των Συνόρων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων- ότι είχε λάβει αποστολές γεμάτες με εμφανώς λερωμένα γάντια από μια εταιρεία στην Ταϊλάνδη.

Και όμως η ταϊλανδέζικη εταιρεία κατάφερε να στείλει δεκάδες εκατομμύρια γάντια τους επόμενους μήνες, μερικά από τα οποία έφτασαν τον Ιούλιο.

Η FDA είπε στο CNNi ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά είπε ότι έχει λάβει «μια σειρά μέτρων για να βρει και να σταματήσει αυτούς που πωλούν μη εγκεκριμένα προϊόντα αξιοποιώντας την εμπειρία μας στη διερεύνηση, εξέταση και αναθεώρηση ιατρικών προϊόντων, τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό εμπόριο».

Δημοσιεύθηκε στο CNNi, By Scott McLean, Florence Davey-Attlee, Kocha Olarn and Tim Lister