ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πεθαίνοντας οικολογικά: Είναι τα φέρετρα από μανιτάρια το μυστικό για έναν eco-friendly θάνατο;

Πεθαίνοντας οικολογικά: Είναι τα φέρετρα από μανιτάρια το μυστικό για έναν eco-friendly θάνατο;

Η αναζήτηση μιας πιο φιλικής στο περιβάλλον προσέγγισης των πραγμάτων στη ζωή μας δεν πρέπει να τερματίζεται με το θάνατο. Μπορεί να συνεχιστεί και στην... τελευταία μας κατοικία, υποστηρίζει Ολλανδός εφευρέτης, γι' αυτό έφτιαξε ένα φέρετρο με πράσινη συνείδηση.  

Οι μύκητες δεν είναι ιδιότροποι. Χαρτόνι, πλαστικό, καύσιμα για τζετ και αμίαντο - τα κατασπαράζουν όλα. Το 2007, οι επιστήμονες που μελετούσαν το μαυρισμένο τοπίο του Τσερνομπίλ ανακάλυψαν έναν μύκητα ικανό να «τρώει» την ακτινοβολία. Είναι σχεδόν αυτονόητο, λοιπόν, ότι οι μύκητες δυσκολεύονται πολύ να μας αποσυνθέσουν.

Ο Ολλανδός εφευρέτης Μπομπ Χέντριγκ προσφέρει μία πράσινη εναλλακτική λύση για τα παραδοσιακά ξύλινα φέρετρα χρησιμοποιώντας μεγάλους ιστούς από νήματα μυκήτων που συνήθως ζουν υπόγεια.

Τα φιλικά στο περιβάλλον «ζωντανά φέρετρά» του αποσυντίθενται μέσα σε έξι εβδομάδες, αντί για 20 χρόνια που απαιτείται για ένα συμβατικό ξύλινο φέρετρο. Το φέρετρο επίσης συμβάλει στην αποσύνθεση του πτώματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία με την οποία η φύση μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του.

Επί της ουσίας ο Ολλανδός αξιοποίησε το μυκήλιο, δηλαδή το φυτικό κομμάτι του μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή.

Το φέρετρο με την ονομασία «Living Cocoon» πωλείται για 1.495 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 τέτοιες ταφές στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Η εταιρεία του Μπομπ Χέντριγκ με την επωνυμία «Loop» δεν είναι η πρώτη που αναπτύσσει ένα προϊόν για έναν πιο «οικολογικό θάνατο». Τα αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα μπορούν να τοποθετηθούν σε λοβούς για να αναπτυχθούν δέντρα ή να πεταχτούν σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ φέρετρα από λυγαριά, μακραμέ και χαρτόνι κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Οι ταφές στο δάσος, όπου φέρετρα και τα ρούχα του νεκρού είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, είναι επίσης μία νέα τάση. Ο ηθοποιός Λουκ Πέρι, που έγινε γνωστός από το ρόλο του Ντίλαν στη δημοφιλή νεανική τηλεοπτική σειρά «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» και πέθανε το 2019, άλλωστε είχε ταφεί με ένα «κοστούμι-μανιτάρι» σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην αποσύνθεση του σώματός του. Αλλά η χρήση μυκηλίου για να εγκλωβίσει το σώμα σε ένα «ζωντανό φέρετρο» είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση.

Οι νεκροί ως απόβλητα

Το κίνητρο είναι απλό: ορισμένες πρακτικές κηδείας είναι κακές για το περιβάλλον. Το υγρό ταρίχευσης περιέχει τοξικά συστατικά όπως η φορμαλδεΰδη, η οποία μπορεί να εισχωρήσει στο έδαφος.

Η αποτέφρωση, από την άλλη, έχει τα δικά της προβλήματα, με την απελευθέρωση σημαντικών ποσοτήτων άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πιθανώς βαρέων μετάλλων εάν υπάρχουν στο σώμα . «Αυτό που πραγματικά με απογοητεύει είναι ότι όταν πεθάνω, μολύνω τη Γη. Είμαι απόβλητο», σχολιάζει ο ιδιοκτήτης της Loop και περιγράφει το σώμα ως «περιπατητικό κάδο σκουπιδιών 219 χημικών ουσιών».

«Οι τρέχουσες διαδικασίες ταφής μας οδηγούν σε εξάντληση υλικών, ρύπανση του εδάφους και εκπομπές CO2», προσθέτει, σημειώνοντας: «Τα μανιτάρια είναι γνωστά ως ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής στον κόσμο, που μετατρέπει τη νεκρή οργανική ύλη σε νέα φυτική ζωή. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε αυτό;».

Dying to be green: Are mushroom coffins the secret to an eco-friendly death?, by Thomas Page, video by Gisella Deputato, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ