ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οικολογικά Χριστούγεννα στο σπίτι: Γιορτάζουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον πλανήτη

Οικολογικά Χριστούγεννα στο σπίτι: Γιορτάζουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον πλανήτη

Όλα τα ζούμε υπέρμετρα κατά τη διάρκεια των εορτών, όμως είναι καλό να προσπαθήσουμε να κάνουμε τις συνήθειές μας περισσότερο οικολογικές.

Η εποχή μας άλλωστε «επιτάσσει» η συμπεριφορά μας γενικά να αλλάξει εδώ και τώρα και να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον, ώστε καθένας μας να συμβάλλει όσο μπορεί στην προστασία του. Οι γιορτές που είναι για εμάς μια ευχαρίστηση, μια ευκαιρία αλλαγής στην καθημερινότητα, μπορούν να γίνουν και η αφορμή για φιλικότερη προς το περιβάλλον συμπεριφορά, με αντικατάσταση όσων συνηθίζαμε να κάνουμε με νέες, οικολογικότερες επιλογές.

Η διακόσμηση του σπιτιού μας για παράδειγμα, μπορεί να ανανεωθεί με δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά, που πλέον βρίσκουμε στο εμπόριο πάρα πολύ συχνά. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιά υφάσματα, κορδέλες και άλλα υλικά για να δημιουργήσουμε εμείς έως και τα στολίδια του δέντρου – ιδέες στο διαδίκτυο υπάρχουν άφθονες.

Το ίδιο το δέντρο μας, είναι καλό να το προμηθευτούμε απευθείας από την κοντινότερη φάρμα ελατοπαραγωγής, καθώς έτσι περιορίζουμε το αποτύπωμά του αναφορικά με τις μεταφορές. Τα δέντρα που καλλιεργούνται γι’ αυτόν τον σκοπό είναι η οικολογικότερη επιλογή και διότι, συνήθως, για κόβονται για να πωληθούν, φυτεύονται άμεσα από τον παραγωγό άλλα τόσα. Σε περίπτωση που προτιμήσουμε πλαστικό δέντρο για τα Χριστούγεννα, μπορούμε να εστιάσουμε σε δύο παράγοντες: Πρώτον να είναι κατασκευασμένο από οικολογικά υλικά και δεύτερον να το κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην αγοράζουμε άλλο κάθε χρόνο.

Ένας τομέας που επίσης μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να περιορίσουμε το «εορταστικό» περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, είναι στο περιτύλιγμα των δώρων και στις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Οι τελευταίες είναι εύκολο να αντικατασταθούν είτε με νέες, χάρτινες, που όμως έχουν κατασκευαστεί από οικολογικό χαρτί, είτε από κάρτες σε ηλεκτρονική μορφή, που θα φτάσουν στο email ή στα κοινωνικά δίκτυα των αγαπημένων μας.

Όσον αφορά στα δώρα που αγοράζουμε τις γιορτές όμως, μπορούμε αρχικά να επιλέξουμε να αναλάβουμε εμείς το περιτύλιγμα και να το κάνουμε στο σπίτι, υπό τους οικολογικότερους όρους που μπορούμε. Οι ιδέες κι εδώ είναι πολλές και πέρα από το προφανές, να αγοράσουμε δηλαδή για τον σκοπό αυτό ανακυκλώσιμο χαρτί ή χαρτί από ανακυκλωμένα υλικά, μπορούμε:

- Να χρησιμοποιήσουμε παλιότερες τσάντες δώρων που έχουμε λάβει εμείς.

- Να τυλίξουμε τα δώρα μας με υφάσματα, τα οποία προφανώς και θα ξαναχρησιμοποιηθούν, ενώ θα αποτελούν και μέρος του δώρου.

- Στον στολισμό του δώρου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλαδάκια φυτών, όπως για παράδειγμα δεντρολίβανου ή και πευκοβελόνες και να δημιουργήσουμε.

Σημαντικό είναι επίσης, στις συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων να μην χρησιμοποιούμε σκεύη μιας χρήσης, όπως πλαστικά ή χάρτινα πιάτα και ποτήρια, αλλά τα «κανονικά» - κι ας κουραστούμε να τα πλύνουμε μετά.

Τέλος, ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να σκεφτούμε και ειδικά τη φετινή περίοδο είναι τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Η κατανάλωση ενέργειας την περίοδο των Χριστουγέννων εκτοξεύεται και ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος να την περιορίσουμε, είναι να χρησιμοποιούμε φωτάκια LED, αντικαθιστώντας τα συμβατικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός έχει περιθώρια να γίνει πολύ πιο οικολογικός και αξίζει να το προσπαθήσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ