ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Ο μισός πληθυσμός της γης θα υποφέρει από ακραίες ζέστες

Κλιματική αλλαγή: Ο μισός πληθυσμός της γης θα υποφέρει από ακραίες ζέστες
AP PHOTOS

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα επηρεαστούν από ακραία θερμικά φαινόμενα, αν από την κλιματική κρίση αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα, στη Γλασκώβη.

Οι Βρετανοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε 15πλάσια αύξηση των θερμικών φαινομένων σε σχέση με τα ποσοστά που συζητούνται σήμερα, γράφει ο Guardian.

Ο βασικός στόχος της Cop26 στη Γλασκώβη είναι να διατηρήσει ζωντανή την πιθανότητα περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι σύνεδροι εκτιμούν ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος την τελευταία εβδομάδα της συνόδου κορυφής.

Η Βρετανική Μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office) αξιολόγησε τη «θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα», η οποία συνδυάζει τη θερμότητα με την υγρασία. Οι επιστήμονες Χρησιμοποιούν ένα θερμόμετρο καλυμμένο με ύφασμα εμποτισμένο με νερό για τη μέτρηση αυτής της θερμοκρασίας. Η εξάτμιση του νερού από αυτό το ύφασμα δείχνει τη θερμοκρασία.

Αν αυτό το θερμόμετρο δείξει 35 βαθμούς Κελσίου, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να κρυώσει ιδρώνοντας και ακόμη και υγιείς άνθρωποι που κάθονται στη σκιά θα πεθάνουν μέσα σε έξι ώρες. Η ανάλυση του Met Office χρησιμοποίησε ένα όριο θερμοκρασίας υγρού λαμπτήρα 32 C, στο οποίο οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεκουράζονται τακτικά για να αποφύγουν τη θερμική εξάντληση, για τουλάχιστον 10 ημέρες το χρόνο.

Εάν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της κλιματικής έκτακτης ανάγκης αποτύχουν και οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4 βαθμούς Κελσίου, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα υποφέρει από αυτό το ακραίο θερμικό στρες. Η ανάλυση του Met Office προέρχεται από έρευνα από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Helix, το οποίο χαρτογραφεί επίσης τους αυξανόμενους κινδύνους πλημμύρας ποταμών, πυρκαγιών, ξηρασίας και επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η ζέστη είναι η πιο προφανής επίδραση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Η ακραία ζέστη στις πόλεις σε όλο τον κόσμο έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Το καλοκαίρι του 2020, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών υπέφερε από τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης, με συμπτώματα όπως ναυτία και κράμπες.

Τουλάχιστον 166.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καύσωνα σε όλο τον κόσμο τις δύο τελευταίες δεκαετίες έως το 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Τρομακτικό όραμα» για το μέλλον

Ο Άντι Γουίλτσιρ του Met Office δήλωσε: «Η κάθε μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ένα τρομακτικό όραμα για το μέλλον. Αλλά, φυσικά, η σοβαρή κλιματική αλλαγή θα έχει πολλές συνέπειες, και οι χάρτες μας δείχνουν πως κάποιες περιοχές θα επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες».

Οι τροπικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αιθιοπία και η Ινδία είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες, με κάποιες περιοχές να βρίσκονται στο όριο σε ό,τι φορά τη δυνατότητα των ανθρώπων να ζήσουν σε αυτές. Αλλά ο καθηγητής Άλμπερτ Κλάιν Τανκ, επικεφαλής του Κέντρου Hadley του Met Office, δήλωσε: «Αυτοί οι χάρτες αποκαλύπτουν περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου φαίνεται να εκδηλώνονται οι σοβαρότερες συνέπειες. Ωστόσο, όλες οι περιοχές του κόσμου -συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης – αναμένονται να βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τα θανάσιμα επίπεδα ζέστης και υγρασίας εδώ και μερικά χρόνια. Μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι ο Περσικός Κόλπος, η καρδιά της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου, αναμένεται να πληγεί από κύματα καύσωνα πέραν του ορίου που μπορούν να επιβιώσουν οι άνθρωποι, εάν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για μελλοντικά κύματα καύσωνα θα είναι η πεδιάδα της βόρειας Κίνας, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο και η πιο σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ