ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πατάτα ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Το νέο στοίχημα της επιστήμης

Πατάτα ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Το νέο στοίχημα της επιστήμης
Η αύξηση της θερμοκρασίας και της εξαφάνισης κάποιων εποχών έχει επηρεάσει την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της παραγωγής πατάτας. AP Photo/Robert F. Bukaty, File

Την παραγωγή μιας πατάτας πιο ανθεκτικής στις αυξημένες, λόγω κλιματικής αλλαγής, θερμοκρασίες, ερευνούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέιν.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και της εξαφάνισης κάποιων εποχών έχει επηρεάσει την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της παραγωγής πατάτας.

«Οι προβλέψεις για πιο βαριές βροχοπτώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής θα έχουν επίπτωση στην παραγωγή πατάτας ως προς την ποιότητά τους», λέει ο Γκρέγκορι Πόρτερ, καθηγητής με εξειδίκευση στη οικολογία της γεωργίας. «Αν θέλουμε να εξακολουθούμε να παράγουμε πατάτες με επιτυχία, πρέπει να μπορέσουμε να παράξουμε ποικιλίες ανθεκτικές στην αλλαγή».

Σε όλο τον κόσμο, έρευνες με στόχο τον μετριασμό των ζημιών στις καλλιέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Associated Press. Μια μελέτη της NASA που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή καλαμποκιού και σιταριού, με τις αποδόσεις του καλαμποκιού να αναμένεται να μειωθούν, ενώ το σιτάρι θα μπορούσε να δει πιθανή ανάπτυξη μόλις το 2030, υπό ένα σενάριο υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα παράσιτα είναι ένας άλλος παράγοντας. Ο κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο και οι αφίδες που διασπείρουν ασθένειες ευνοούνται χάρη στο μεταβαλλόμενο κλίμα, λέει ο Jim Dill, ειδικός στη διαχείριση παρασίτων στο University of Maine Cooperative Extension.

Η εφαρμογή φαινομενικά μικρών αλλαγών όπως τα πιο τριχωτά φύλλα που δυσκολεύουν τα έντομα να μετακινούνται στο φυτό μπορεί να μειώσει την καταστροφή που προκαλούν τα παράσιτα και επίσης την ανάγκη για φυτοφάρμακα.

Η αναπαραγωγή τέτοιων χαρακτηριστικών στις πατάτες είναι μια μακρά διαδικασία διασταυρούμενης επικονίασης διαφορετικών ποικιλιών πατάτας.

Η διαδικασία είναι σε καλό δρόμο, στη φάση δοκιμών σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Δοκιμαστικές πατάτες (test potatoes) στη Βιρτζίνια, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Φλόριντα δοκιμάζουν τις αντοχές τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Μετά από αυτή την αρχική διασταυρούμενη επικονίαση χρειάζονται 10 χρόνια επιλογής και μπορεί να χρειαστούν δύο έως πέντε χρόνια προτού πραγματοποιηθεί αρκετή εμπορική αξιολόγηση για την απελευθέρωση μιας νέας ποικιλίας πατάτας», επισημαίνει ο Πόρτερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ