ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΕ: Ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές σε Σιβηρία, ΗΠΑ και Τουρκία

ΕΕ: Ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές σε Σιβηρία, ΗΠΑ και Τουρκία
Oι πυρκαγιές εξέπεμψαν 1,76 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως το 2021 AP/Noah Berger

Ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα φέτος σε τμήματα της Σιβηρίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, αφού η κλιματική αλλαγή πυροδότησε ασυνήθιστα έντονες πυρκαγιές, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος για την παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας.

Πιο αναλυτικά, οι πυρκαγιέςεξέπεμψαν 1,76 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως το 2021.

Κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν χειρότερα από τις άλλες κατέγραψαν τις υψηλότερες εκπομπές από πυρκαγιές στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία στη βάση δεδομένων του Κοπέρνικου, το 2003.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τμήματα της Γιακουτίας, στη Σιβηρία, η Τουρκία, η Τυνησία και οι δυτικές ΗΠΑ.

«Βλέπουμε μεγάλες περιοχές να βιώνουν έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές. Οι ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες, λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος, αύξησαν τον κίνδυνο αναφλεξιμότητας και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη βλάστηση», είπε ο επιστήμονας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Μαρκ Πάρινγκτον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές αερίων από τις πυρκαγιές δεν ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2003, όμως η υπηρεσία εκτιμά ότι είναι πιθανόν να αυξηθούν όσο ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Γιακουτία, στη βορειοανατολική Σιβηρία, παρήγαγε τις υψηλότερες εκπομπές CO2 από δασικές πυρκαγιές από το 2003 ενώ στη δυτική Σιβηρία ο «τεράστιος αριθμός» πυρκαγιών οδήγησε σε ημερήσιες εκπομπές πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-21.

Στη Βόρεια Αμερική, οι πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ εξέπεμψαν περίπου 83 εκατομμύρια τόνους CO2, με τεράστια νέφη καπνού να περνούν τον Ατλαντικό και να φτάνουν στην Ευρώπη.

Η πυρκαγιά Ντίξι της Καλιφόρνιας, που κατέστρεψε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας.

Στη Μεσόγειο, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι πυροδότησε μεγάλες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία.

Χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις χώρες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος η ποιότητα του αέρα της περιοχής επιδεινώθηκε καθώς οι φωτιές αύξησαν τα επίπεδα των βλαβερών για την υγεία σωματιδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ