ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γκουτέρες: Η κλιματική αλλαγή οξύνει τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης και τρομοκρατίας

Γκουτέρες: Η κλιματική αλλαγή οξύνει τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης και τρομοκρατίας
«'Οταν ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής οδηγεί τον κόσμο να χάνει το βιός του, τότε οι υποσχέσεις για προστασία, εισοδήματα και δικαιοσύνη, πίσω από τις οποίες οι τρομοκράτες κρύβουν πολλές φορές τα πραγματικά σχέδιά τους, γίνονται ολοένα και πιο σαγηνευτικές», επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες. AP Photo / Fernando Vergara

Την εκτίμηση ότι η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει αρνητικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια των χωρών του κόσμου εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε πως οι περιοχές που είναι πιο ευάλωτες έναντι της κλιματικής αλλαγής «είναι πιθανό να υποφέρουν από ανασφάλεια, φτώχεια, ελλιπή διακυβέρνηση αλλά και από φαινόμενα τρομοκρατίας».

Ο κ. Γκουτέρες μίλησε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το συνεκτικό δεσμό μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, των συγκρούσεων και της τρομοκρατίας.

Όπως είπε, η επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών συνιστά τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία και αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών θεσμών ως προς την παροχή ορθών δημόσιων υπηρεσιών, γεγονός που πυροδοτεί φαινόμενα δυσαρέσκειας κι έλλειψης εμπιστοσύνης έναντι των Αρχών.

«Κι όταν ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής οδηγεί τον κόσμο να χάνει το βιός του, τότε οι υποσχέσεις για προστασία, εισοδήματα και δικαιοσύνη, πίσω από τις οποίες οι τρομοκράτες κρύβουν πολλές φορές τα πραγματικά σχέδιά τους, γίνονται ολοένα και πιο σαγηνευτικές», επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την περιοχή που βρίσκεται περιμετρικά της Λίμνης Τσαντ, στην ομώνυμη χώρα της Αφρικής, όπου η εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ κατόρθωσε να στρατολογήσει νέα άτομα, «τα οποία προέρχονται από τοπικές κοινότητες που στερούνται οικονομικών ευκαιριών αλλά και πρόσβασης σε αναγκαίους πόρους».

Μάλιστα, επισήμανε πως «στο κεντρικό Μάλι, τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ βοσκών και αγροτών, με σκοπό να στρατολογήσουν νέα μέλη, που συχνά νιώθουν περιθωριοποιημένα και στιγματισμένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ