ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Άγης Εμμανουήλ: Αθήνα – Γλασκώβη σε 87 ημέρες, τρέχοντας για τον πλανήτη

Άγης Εμμανουήλ: Αθήνα – Γλασκώβη σε 87 ημέρες, τρέχοντας για τον πλανήτη

Εν μέσω κλιματικής κρίσης, η ανθρωπότητα κάνει μια ύστατη προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη. Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα αποτελεί το ορόσημο μιας σειράς αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, που έχουν στόχο να αναστρέψουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, πριν να είναι πολύ αργά. Η πρώτη αναθεώρηση της Συμφωνίας αυτής έγινε φέτος στη Γλασκώβη, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), με όλα τα στοιχεία να δείχνουν απογοητευτικά.

Να δείχνουν πως μάλλον προχωράμε με πολύ δειλά και αργά βήματα. Πως με αυτούς τους ρυθμούς, δεν θα πρέπει να ελπίζουμε σε πραγματική αναστροφή πορείας. Πως ο πλανήτης οδεύει στην καταστροφή κι εμείς δεν κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε αυτή την ολέθρια πορεία.

Αυτές ήταν οι σκέψεις του Άγη Εμμανουήλ, ηθοποιού και ερασιτέχνη δρομέα, όταν τον Νοέμβριο του 2020, κλεισμένος στο σπίτι εξαιτίας του lockdown λόγω πανδημίας, έτυχε να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough «A life on our planet». Πριν ακόμα τελειώσει, είχε πάρει την απόφασή του: Έπρεπε να αναλάβει το κομμάτι που του αναλογεί, έπρεπε να δράσει όπως μπορούσε για να κρούσει και αυτός τον κώδωνα κινδύνου. Και αποφάσισε ότι θα έτρεχε την απόσταση από την Αθήνα μέχρι τη Γλασκώβη, με σκοπό να φτάσει εκεί με το ξεκίνημα της Διάσκεψης. Πράγματι, αυτό έκανε: Έτρεξε από την Πνύκα στη Γλασκώβη, σε 87 ημέρες, διανύοντας 2.421 χιλιόμετρα «για την κλιματική αλλαγή».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε ο Άγης Εμμανουήλ στο CNN Greece:

Ο Άγης Εμμανουήλ πάντοτε γυμναζόταν και ήταν αθλητής από πολύ μικρός. Το τρέξιμο έμεινε τελικά στη ζωή του παρόλες τις διακυμάνσεις και πλέον είναι ερασιτέχνης υπερμαραθωνοδρόμος. Έχει τρέξει 26 μαραθώνιους από το 1996, εννέα υπερμαραθώνιους, ενώ το 2014 είχε τρέξει τα «240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό» που, όπως λέει χαρακτηριστικά, «τελικά ήταν 250».

«Μέχρι που ήρθε αυτή η συμπαντική στιγμή, που έβλεπα το ντοκιμαντέρ του Άτενμπρο και είπα ΄θα κάνω κάτι για την κλιματική αλλαγή’. Αποφάσισα να τρέξω μέχρι εκεί που θα γινόταν η επόμενη Διάσκεψη, γκούγκλαρα επί τόπου, είδα ότι ήταν στη Γλασκώβη. Το ζύγισα λίγο και είπα ‘το ‘χω!’ και άρχισα να το οργανώνω», δηλώνει ο ίδιος για το πώς ξεκίνησαν όλα.

Όσον αφορά το πώς έλαβε αυτή την απόφαση, εξηγεί πως το θέμα του περιβάλλοντος πάντα τον απασχολεί. «Η δράση ξεκίνησε σε σχέση με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Από αυτό το ντοκιμαντέρ, πείστηκα ότι ‘στραβά αρμενίζουμε’. Αλλά αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή το αποτέλεσμα των πράξεών μας που επιδρά στο περιβάλλον και φτάνουμε τώρα σε ακραία σημεία να απειλείται η ύπαρξή μας. Τρέχοντας, στην πορεία αυτή, που είχα πάρα πολύ χρόνο να σκεφτώ, έβλεπα ότι το θέμα αυτό είναι καθαρά θέμα αρχών και αξιών», επισημαίνει.

Η πορεία προς την 11η Αυγούστου, που ορίστηκε ως η ημέρα έναρξης της πορείας του προς τη Γλασκώβη περιείχε πολύ προετοιμασία μεν, ελάχιστη αγωνιστική όμως. Καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο project, έπρεπε να φροντίσει κάθε λεπτομέρεια προτού ξεκινήσει: «Τέλη Μάρτη έκανα πέντε 50άρια σερί, αγωνιστικά, οπότε ήταν μια απόδειξη ότι μπορώ να μπω σε αυτά τα 2.421 χιλιόμετρα, γιατί με λίγα λόγια από αρχές Απρίλη έτρεχα για να στήσω την παραγωγή. Έφτασα 11 Αυγούστου κι έλεγα πως δεν έχω κουράγιο να κάνω ούτε ένα μέτρο»!

Αυτοσχεδιασμός, συνεχής προσαρμογή και πολλή μοναξιά

Η πορεία ήταν μακρά και διέσχιζε τέσσερις χώρες. Όπως ο ίδιος εξηγεί, είχε μαζί του μόνο το αυτοκίνητό του, που άφηνε στη βάση, έτρεχε τα χιλιόμετρα και μετά επέστρεφε με τα μέσα μεταφοράς να το πάρει και να συνεχίσει. Σε όλη την πορεία του δεν είχε υποστήριξη, παρά μόνο εντός συνόρων και λίγο στην Ιταλία. Η πορεία του στη Γαλλία τον δοκίμασε πραγματικά, ενώ η Αγγλία του έδωσε νέα ώθηση για να φτάσει στον προορισμό του.

«Ήταν όλο ένας αυτοσχεδιασμός και μια συνεχής προσαρμογή στον καύσωνα, στα πολλά χιλιόμετρα, στο μη support, στα πολλά σκοτάδια, όταν άρχισε να μικραίνει η μέρα, στη μοναξιά και τελικά στο κρύο της Σκωτίας. Οι πιο δύσκολες ήταν στιγμές απόγνωσης που ένιωθα από τη μοναξιά, όταν μπήκα στη Γαλλία. Η πρώτη στη Λυών, εκεί πραγματικά ένιωσα απόγνωση, είχα τρομερή κούραση, είχα και τραυματισμό, δεν μιλούσαν κι αγγλικά…Εκεί με έπιασε απόγνωση και είπα ΄πώς θα συνεχίσω;’», θυμάται.

Στην πορεία του αυτή όμως έχει να θυμάται και συγκινητικές στιγμές – όπως το πώς τον αντιμετώπισαν τρία παιδιά στη Γαλλία, όταν στα όρια της αφυδάτωσης, ρώτησε πού μπορεί να βρει νερό. Κι αφού του πρόσφεραν τα χρήματα από το χαρτζιλίκι τους, τελικά του έφεραν νερό από τα σπίτια τους, γεμίζοντάς τον συγκίνηση και περηφάνεια για όσα κατάφερε.

Η υπέρβαση που χρειάζεται όλοι μας να κάνουμε

Για τον Άγη Εμμανουήλ, ακόμα κι ένας άνθρωπος να κινητοποιήθηκε από τον αγώνα του και να άλλαξε κάτι στη ζωή του για τη σωτηρία του πλανήτη, τότε πέτυχε τον σκοπό του: «Αν μπορούσα να μπω μέσα στους ηγέτες, στη Γλασκώβη, θα ρώταγα ‘γιατί δεν τα αλλάζετε όλα τώρα, αυτή τη στιγμή;’ Θα μου έλεγαν ‘δε γίνεται’ κι εγώ θα τους έλεγα ‘μην το λέτε σ’ εμένα, όλα γίνονται, αυτά είναι δικαιολογίες, απλά δεν θέλετε να το κάνετε’. Χρειάζεται μια υπέρβαση, μια πράξη υπερβατική από τον καθένα, οπότε αυτό σε αλλάζει. Ο βάτραχος, λέει, άμα καθαριστεί, καθαρίζει και το περιβάλλον του. Εγώ είδα με αυτή τη δράση πόσος κόσμος ενεργοποιήθηκε, το έκανε δικό του αυτό το πράγμα κι ας ήταν στον καναπέ. Κάτι έχει αφήσει».

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά · Head of Multimedia Hub | Σεραφείμ Ντούσιας · Κάμερα, ήχος, φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ, Γιώργος Χατζής · Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ