ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Το Όρεγκον κατήρτισε νέο σχέδιο δράσης για το κλίμα

Κλιματική αλλαγή: Το Όρεγκον κατήρτισε νέο σχέδιο δράσης για το κλίμα
Το πρόγραμμα περιορίζει τις εκπομπές από βενζίνη, ντίζελ, προπάνιο, κηροζίνη και φυσικό αέριο και καθιστά ανώτατο όριο που σταδιακά γίνεται πιο περιοριστικό AP Photo/Craig Mitchelldyer

Η Επιτροπή Περιβαλλοντολογικής Ποιότητας του Όρεγκον ενέκρινε ένα νέο σχέδιο για την προστασία του κλίματος που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίου κατά 90% μέχρι το 2050.

Η Επιτροπή κατέληξε στο φιλόδοξο σχέδιο δράσης μετά από χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών των νομοθετών να ξεκινήσουν πρόγραμμα ανώτατου ορίου στις εκπομπές άνθρακα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Πέρυσι, η κυβερνήτης της πολιτείας, Κέιτ Μπράουν έδωσε διαταγή στο τμήμα Περιβαλλοντολογικής Ποιότητας να αναπτύξει ένα σύνολο κανόνων που θα περιόρισαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων.

Το πρόγραμμα περιορίζει τις εκπομπές από βενζίνη, ντίζελ, προπάνιο, κηροζίνη και φυσικό αέριο και καθιστά ανώτατο όριο που σταδιακά γίνεται πιο περιοριστικό.

Το σχέδιο που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022, θα διανείμει έναν μειωμένο αριθμό πιστώσεων εκπομπών σε προμηθευτές καυσίμων και θα τους επιτρέψει να αγοράζουν και να πουλούν αυτές τις πιστώσεις καθώς το ανώτατο όριο πέφτει.

Θα δημιουργηθεί επίσης ένα Κοινοτικό Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα που θα επιτρέπει στις εταιρείες να πληρώνουν για μειώσεις εκπομπών σε κοινότητες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα θα ρυθμίζει αρχικά 16 προμηθευτές καυσίμων και τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας φυσικού αερίου.

Παράλληλα, δεκατρείς βιομηχανίες θα πρέπει να θέσουν εξατομικευμένα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών χρησιμοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία. Οι εταιρείες που δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.

Πάντως δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες καθώς οι εταιρείες θεωρούν πως οι υψηλότερες τιμές σε βενζίνη, ντίζελ και φυσικό αέριο θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ