ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τόνγκα: Πώς η έκρηξη του ηφαιστείου μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον

Τόνγκα: Πώς η έκρηξη του ηφαιστείου μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον
Φόβοι για όξινη βροχή που θα καταστρέψει και θα μολύνει τις καλλιέργειες Planet Labs PBC via AP

Ανησυχίες για μακροχρόνια καταστροφή του περιβάλλοντος εκφράζουν οι επιστήμονες μετά την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, που μελετούν τις δορυφορικές εικόνες καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση στην περιοχή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για καταστροφές στους κοραλλιογενείς υφάλους, διάβρωση των ακτών και διατάραξη της αλιείας στον Ειρηνικό.

Όξινη βροχή

Από την πρώτη έκρηξη, το ηφαίστειο απελευθέρωσε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και οξείδιο του αζώτου. Πρόκειται για δύο στοιχεία που δημιουργούν όξινη βροχή όταν αλληλεπιδρούν με το νερό και το οξυγόνο, σύμφωνα με το Reuters.

Με βάση το τροπικό κλίμα στην Τόνγκα, είναι πολύ πιθανό να πέσει όξινη βροχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες και να μολύνει τα βασικά προϊόντα κατανάλωσης όπως τα λάχανα, το καλαμπόκι και τις μπανάνες.

«Αναλόγως με το πόσο θα διαρκέσουν οι εκρήξεις του ηφαιστείου, ο επισιτισμός των πολιτών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο ηφαιστειολόγος Σέιν Κρόνιν από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Σε συναγερμό και τα Φίτζι

Πάντως υπάρχει και το ενδεχόμενο η Τόνγκα να γλιτώσει την βροχή εάν το νέφος μετακινηθεί στα δυτικά, ωστόσο, μπορεί να χτυπήσει και τα νησιά Φίτζι.

Στα Φίτζι, παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα και συνιστούν στους κατοίκους να καλύπτουν τις δεξαμενές νερού στα νοικοκυριά τους και να μείνουν στα σπίτια τους σε περίπτωση βροχής.

Νεκρά ψάρια

Η οικονομία της Τόνγκα εξαρτάται κατά πολύ από τους πόρους των ωκεανών, καθώς τρέφονται και βγάζουν τα προς το ζην από τα ψάρια.

Η τέφρα που έχει σκεπάσει τα μικρά νησιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τη θαλάσσια ζωή. Ήδη λίγες εβδομάδες πριν την έκρηξη, οι γεωλογικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει πως το νερό που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο είναι μολυσμένο και είχαν δώσει οδηγία στους ψαράδες να μην αλιεύουν από εκείνο το σημείο καθώς τα ψάρια είναι δηλητηριασμένα.

Αναπόφευκτα, η έκρηξη έχει επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ το γεμάτο στάχτες νερό θα στερήσει και την τροφή στα ψάρια και θα εξαφανίσει τις αποικίες που γεννάνε. Άλλα ψάρια θα εξαφανιστούν και άλλα θα μεταναστεύουν, λένε οι επιστήμονες.

Κοραλλιογενείς ύφαλοι

Η μόλυνση από την τέφρα πιθανόν έχει πλήξει και τους κοραλλιογενείς υφάλους της Τόνγκα, που είναι βασικός πυλώνας για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής και η οποία απέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν την έναρξη της πανδημίας.

Ήδη οι ύφαλοι απειλούνταν από την κλιματική αλλαγή και τους κυκλώνες ωστόσο τώρα κινδυνεύουν ακόμα περισσότεροι καθώς έχουν καλυφθεί από ουσίες.

Η έκρηξη θεωρείται πως απελευθέρωσε περισσότερο σίδηρο στο νερό το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη γαλαζοπράσινων φυκών και σφουγγαριών που κολλάνε πάνω στους υφάλους. Για να «αναγεννηθούν» και να καθαρίσουν είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια.

Διαβρωμένες ακτές

Η απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων επίσης θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο να περιορίζει την άνοδο των υδάτων ειδικά κατά την περίοδο καταιγίδων, με τις ακτές να είναι εκτεθειμένες.

Το γεγονός προκαλεί ανησυχία καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί την στάθμη της θάλασσας σε άνοδο κατά περίπου 6 χιλιοστά ετησίως -διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στην περιοχή καταγράφηκε τσουνάμι 5 με 10 μέτρα, που επίσης προκάλεσε διάβρωση στις ακτές και επέφερε τεράστιες καταστροφές, οι οποίες ακόμα εκτιμώνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ