ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επαπειλούμενο είδος πλέον τα κοάλα στην Αυστραλία

Επαπειλούμενο είδος πλέον τα κοάλα στην Αυστραλία
Παρά τη ραγδαία μείωση στον πληθυσμό τους, οι κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί για δισταγμό όσον αφορά στη λήψη μέτρων για την προστασία τους Pixabay

Ως είδος υπό εξαφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της καταχωρίζεται πλέον το κοάλα στην Αυστραλία, μετά από μια δραματική μείωση του αριθμού του. 

Το άλλοτε ακμάζον μαρσιποφόρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από εκχερσώσεις, πυρκαγιές, ξηρασία, ασθένειες και άλλες απειλές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ότι η καταχώριση αφορά στο Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και την Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT).

Οι φωνές να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα κοάλα από την ταχεία μείωση των οικοτόπων και την κλιματική αλλαγή.

Το είδος καταγράφηκε ως «ευάλωτο» σε αυτές τις πολιτείες και επικράτειες μόνο το 2012. Παρά τη ραγδαία επιδείνωση, οι κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί για δισταγμό.

«Αυτή η λίστα προσθέτει προτεραιότητα σε σχέση με την προστασία των κοάλα», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι, προσθέτοντας ότι γίνεται σχεδιασμός ενός πλάνου ανάκαμψης ενώ οι αναπτυξιακές εφαρμογές θα αξιολογούνται στο εξής και για τις επιπτώσεις στο είδος.

Πέρυσι, μια έρευνα στη Νέα Νότια Ουαλία διαπίστωσε ότι τα κοάλα θα έχουν εξαφανιστεί στην περιοχή μέχρι το 2050, εκτός εάν υπάρξει επείγουσα δράση.

Υπολογίστηκε ότι οι πυρκαγιές του Μαύρου Καλοκαιριού του 2019-20 είχαν σκοτώσει περίπου 5.000 κοάλα ενώ μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία επηρέασαν το 24% των οικοτόπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ