ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβάλλον: Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν παγκόσμια συμφωνία κατά της πλαστικής ρύπανσης

Περιβάλλον: Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν παγκόσμια συμφωνία κατά της πλαστικής ρύπανσης
Ορόσημο αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την οποία δημιουργήθηκε η πρώτη παγκόσμια συνθήκη που αφορά την μείωση της πλαστικής ρύπανσης AP/Brian Inganga

Ορόσημο αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την οποία δημιουργήθηκε η πρώτη παγκόσμια συνθήκη που αφορά την μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως την πιο σημαντική από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

Προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνάι, τα κράτη μέλη πραγματοποίησαν συνομιλίες για περισσότερο από μια εβδομάδα στο Ναϊρόμπι της Κένυας, για να συμφωνήσουν στο περίγραμμα ενός συμφώνου για τον περιορισμό της αυξανόμενης πλαστικής ρύπανσης, μιας περιβαλλοντικής κρίσης που εκτείνεται από τις ωκεάνιες τάφρους έως τις κορυφές των βουνών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χειροκροτούσαν μετά την έγκριση του ψηφίσματος για τη δημιουργία μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για τη ρύπανση από πλαστικά, η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το 2024.

«Γράφουμε ιστορία σήμερα και θα πρέπει να είστε όλοι περήφανοι», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (UNEA).

«Η πλαστική ρύπανση έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Με το σημερινό ψήφισμα βρισκόμαστε επίσημα σε καλό δρόμο για θεραπεία».

Το ψήφισμα, το οποίο η ΟΗΕΑ αποκαλεί την «πιο σημαντική περιβαλλοντική συμφωνία από τη συμφωνία του Παρισιού», θα επεξεργαστεί περαιτέρω μια διακυβερνητική επιτροπή που θα είναι επιφορτισμένη με τη διαπραγμάτευση δεσμευτικής συνθήκης που θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται πως οποιαδήποτε συνθήκη που θέτει περιορισμούς στην παραγωγή, χρήση ή σχεδιασμό πλαστικών, θα επηρεάσει τις εταιρείες πετρελαίου και χημικών που κατασκευάζουν ακατέργαστο πλαστικό, καθώς και τις μεγάλες αλυσίδες καταναλωτικών αγαθών που πωλούν χιλιάδες προϊόντα σε συσκευασίες μίας χρήσης.

Αυτό θα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες των μεγάλων χωρών που παράγουν πλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Αν και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ήταν ενωμένοι όσον αφορά τον εορτασμό της συμφωνίας κατά των πλαστικών, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να συμπεριληφθεί σε ένα τελικό σύμφωνο, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελβετίας για το περιβάλλον Franz Perrez.

«Αυτός είναι ένας διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που είναι φιλόδοξοι και θέλουν να βρουν μια λύση και εκείνων που δεν θέλουν να βρουν μια λύση για οποιονδήποτε λόγο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι την Τρίτη.

Υπάρχει συντριπτική δημόσια υποστήριξη για μια συνθήκη του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή του τέλους, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», είπε η δακρυσμένη Μόνικα Μεντίνα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αλλά είναι η αρχή του τέλους της μάστιγας των πλαστικών απορριμμάτων για τον πλανήτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ