ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι Διάβολοι της Τασμανίας είναι «επιλεκτικοί» στο φαγητό τους

Οι Διάβολοι της Τασμανίας είναι «επιλεκτικοί» στο φαγητό τους

Μπορεί ένα ζώο που χαρακτηρίζεται «πτωματοφάγο» να είναι ταυτόχρονα και επιλεκτικό στο φαγητό του; Στην περίπτωση των Διαβόλων της Τασμανίας φαίνεται πως αυτό ακριβώς συμβαίνει, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μετά από πολύχρονη μελέτη.

Το ζώο αυτό, που ονομάζεται «Διάβολος της Τασμανίας», Tasmanian Devil, ζει στην Τασμανία, το μόνο νησί στα νότια της Αυστραλίας, αλλά και στην επαρχία της Νέας Νότιας Ουαλίας, με πολύ μικρό όμως πληθυσμό. Είναι σαρκοφάγο μαρσιποφόρο, με μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες με τον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου». Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από το διάσημο καρτούν που φέρει το όνομά του: Ο Tasmanian Devil ή Taz είναι δημιούργημα της Warner Bros. Στη σειρά Looney Tunes και έχει ως έμπνευση αυτό το μοναδικό σαρκοβόρο.

Ο Διάβολος της Τασμανίας είναι κοντόχοντρος και μυώδης, έχει μαύρη γούνα, εκλύει έντονη οσμή όταν αγχώνεται, διαθέτει εξαιρετικά δυνατή και διαπεραστική κραυγή, ενώ όταν τρέφεται είναι εξαιρετικά άγριος. Στις διατροφικές του συνήθειες στάθηκε μία ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο UNSW Sydney και ανακάλυψαν κάτι που κάνει το συγκεκριμένο ζώο ακόμα πιο «μοναδικό».

Ο Διάβολος της Τασμανίας είναι πτωματοφάγο ζώο και όπως όλα τα πτωματοφάγα ζώα της φύσης, θα έπρεπε να τρέφεται με όποιο πτώμα ζώου συναντήσει στον δρόμο του – χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία προτιμήσεων κι επιλογών. Κι όμως, αυτό το μικρόσωμο μαρσιποφόρο του νότιου ημισφαιρίου διαφέρει: Όχι μόνο ως είδος επιλέγει την τροφή του, αλλά οι επιλογές αυτές διαφέρουν και από ζώο σε ζώο. Με απλά λόγια, κάποιος Διάβολος της Τασμανίας προτιμά τα νεκρά wallabies, που μοιάζουν με μικρόσωμα καγκουρό, κάποιος άλλος τα possums και κάποιος τρίτος τα νεκρά rosellas, πουλιά σαν παπαγάλους με πολύχρωμα φτερά.

«Είναι δουλειά του πτωματοφάγου να τρώει ό,τι μπορεί να βρει», λέει η καθηγήτρια του UNSW Tracey Rogers και συνεχίζει: «Αλλά ανακαλύψαμε ότι οι περισσότεροι Διάβολοι της Τασμανίας είναι στην πραγματικότητα επιλεκτικοί και διαλέγουν τα πτώματα με τα οποία θα τραφούν, ‘παραβιάζοντας’ τους νόμους των πτωματοφάγων».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Ecology & Evolution, ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 71 Διαβόλων που καταγράφηκαν σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες στην Τασμανία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτές τις διατροφικές συνήθειες αναλύοντας ένα μικρό δείγμα από το μουστάκι κάθε Διαβόλου - κάθε τρίχα περιέχει χημικά αποτυπώματα, που ονομάζονται σταθερά ισότοπα, από τα τρόφιμα που το συγκεκριμένο ζώο έχει φάει στο παρελθόν.

Παραδόξως, μόνο ένας στους 10 Διαβόλους είχε μια γενική δίαιτα - δηλαδή έτρωγε ό,τι φαγητό ήταν διαθέσιμο και βολικό. Η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται πως επιλέγει το φαγητό και έχει μάλιστα και αγαπημένες λιχουδιές! «Εκπλαγήκαμε που οι Διάβολοι δεν ήθελαν να τρώνε όλοι το ίδιο πράγμα», λέει η κυρία Άννα Λιούις, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο UNSW Science. «Οι περισσότεροι απλά αποφάσισαν: Αυτό είναι το αγαπημένο μου φαγητό», προσθέτει και επισημαίνει πως δεν γνωρίζουμε άλλους πτωματοφάγους με τέτοιες επιλεκτικές προτιμήσεις.

Χωρίς να μπορούν με βεβαιότητα να το πουν, οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η επιλεκτικότητα των Διαβόλων της Τασμανίας έχει να κάνει επειδή στο νησί που ζουν δεν υπάρχουν άλλοι πτωματοφάγοι – τουλάχιστον σε τέτοιο επίπεδο ώστε να κυνηγούν την ίδια τροφή. Με απλά λόγια, έγιναν επιλεκτικοί επειδή «τους παίρνει» να το κάνουν!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ