ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην Ευρώπη «έρχονται» περισσότερες ημέρες καύσωνα και εντονότερες βροχοπτώσεις

Στην Ευρώπη «έρχονται» περισσότερες ημέρες καύσωνα και εντονότερες βροχοπτώσεις

Περισσότερες ημέρες καύσωνα, ακόμα πιο ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και ακόμα πιο έντονες βροχοπτώσεις φαίνεται πως επιφυλάσσει για το μέλλον το κλίμα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλοι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, απαιτούνται αξιόπιστες πληροφορίες για την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και τον σχεδιασμό της προσαρμογής, επισημαίνεται από τον ΕΟΠ. Η διαδραστική έκθεση που παρέχει μια επικαιροποιημένη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο μεταβάλλονται οι κλιματικοί κίνδυνοι στις διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης, ανακοινώθηκε εντός του 2021 και αναφέρεται και στις επιπτώσεις τους στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, γενικά στη Γηραιά Ήπειρο το επόμενο διάστημα πρέπει να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, ως βασική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να καταγράφεται συνεχής αύξηση των θερμοκρασιών, με παράλληλα ταχύτερη αύξηση εμφάνισης των ακραίων θερμοκρασιών, γεγονός που οδηγεί σε ακόμα περισσότερες ημέρες ακραίου καύσωνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης. Παράλληλα όμως αναμένονται ακόμα πιο έντονες βροχοπτώσεις από αυτές που ζούμε έως σήμερα, με μεγαλύτερη συχνότητα επίσης.

Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές θάλασσες, αναμένεται να καταγραφεί αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια, αύξηση των θαλάσσιων καυσώνων αλλά και άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε όλες τις ακτές, εκτός της Βόρειας Βαλτικής – κάτι που ήδη εντοπίζεται.

Ειδικότερα, η Νότια Ευρώπη, όπου ανήκει και η Ελλάδα, θα πρέπει να προετοιμάζεται για θερμότερα καλοκαίρια, συχνότερες ξηρασίες και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Στη Βόρεια Ευρώπη περιμένουμε περισσότερες ετήσιες ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις αλλά και έντονες βροχοπτώσεις, ενώ η Κεντρική Ευρώπη πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με χαμηλότερες θερινές βροχοπτώσεις, συχνότερα και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις και υπερχειλίσεις ποταμών, αλλά και ξηρασία και πυρκαγιές.

Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε με την υποστήριξη της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Copernicus (C3S) και άλλων εταίρων του ΕΟΠ, παρέχει πρόσβαση τόσο σε γενικές όσο και σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους περιφερειακούς κλιματικούς κινδύνους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα και τους οικονομικούς τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ