ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιώργος Δασταμάνης: Όραμά μας ο μετασχηματισμός των Γρεβενών σε μία πόλη σύγχρονη και βιώσιμη

Γιώργος Δασταμάνης: Όραμά μας ο μετασχηματισμός των Γρεβενών σε μία πόλη σύγχρονη και βιώσιμη

Για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά θετικά στοιχεία που θα πρσφέρει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Γρεβενών, καθώς και επιπλέον ενεργειακά έργα που είτε «τρέχει» αυτή την περίοδο, είτε σκοπεύει να δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον, μίλησε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, στο Act For Earth του CNN Greece.

Ο ίδιος συγκεκριμένα, επεσήμανε πως «όραμά μας είναι ο μετασχηματισμός των Γρεβενών σε μία πόλη σύγχρονη και βιώσιμη, όπου τεχνολογία και περιβάλλον θα συνυπάρχουν αρμονικά, βάζοντας ως στρατηγικό στόχο την οριστική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Τονίζοντας τη σημασία της οικολογικής συνείδησης και της πράσινης ανάπτυξης, ο κ. Δασταμάνης τόνισε ότι η πολιτική της πράσινης και καθαρής ενέργειας στην οποία ο Δήμος Γρεβενών έχει επενδύσει από το 2014, έρχεται τώρα να αποδείξει ότι ίσως είναι η μόνη λύση για την οικονομική και περιβαλλοντική επιβίωση του Δήμου αλλά και της τοπικής κοινωνίας εν γένει.

Διαβάστε όλόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, στο Act For Earth του CNN Greece:

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Γρεβενών, με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.075.000 ευρώ και γεωθερμικής ισχύος 350 kw. Πείτε μας δυο λόγια για το πρώτο κλειστό αθλητικό κέντρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με χρήση αβαθούς γεωθερμίας. Ποια είναι τα οφέλη που θα προσφέρει;

Πράγματι, το Κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών, εμβαδού 1.720 τ.μ., είναι η πρώτη κλειστή αθλητική δομή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που αξιοποιεί τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της γεωθερμίας, αυτής της ανεξάντλητης και καθαρής ενέργειας που απλόχερα μας προσφέρει η ίδια η φύση. Η μεταμόρφωση του Κλειστού άρχισε τον Νοέμβριο του 2020, όταν τα πρώτα γεωτρύπανα ξεκίνησαν τις απαιτούμενες εργασίες γεώτρησης, βάθους 150 μέτρων, για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος αβαθούς γεωθερμίας υψηλών αποδόσεων. Έτσι, μεταφέροντας ζεστό νερό από τα έγκατα της γης, με σταθερή θερμοκρασία στους 18 βαθμούς κελσίου, το σύστημα εκμεταλλεύεται την απεριόριστη θερμότητα του υπεδάφους. Υπολογίζουμε ότι για κάθε 4 kw αποδιδόμενης θερμικής ισχύος, τα 3 kw είναι πλέον ελεύθερα και δωρεάν από τη γη και μόλις 1 kw προέρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια. Επισημαίνεται ότι πέρα των γεωτρήσεων, η ενεργειακή αναβάθμιση περιελάμβανε ακόμα και μια σειρά κομβικών οικοδομικών και μηχανολογικών παρεμβάσεων, βελτιώνοντας ουσιαστικά τόσο την λειτουργικότητα όσο και την αισθητική του κτηρίου. Ειδικότερα, η εξωτερική θερμομόνωση κελύφους, το σύγχρονο αντλιοστάσιο και η νέα κεντρική κλιματιστική μονάδα, εξασφαλίζουν πλέον θέρμανση και ψύξη στο κτήριο με χαμηλό λειτουργικό κόστος μέσω της γεωθερμίας καθώς τα έξοδα αναμένεται να πέσουν μέχρι και 70% σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου, εξοικονομώντας έτσι αναγκαίους πόρους για τον Δήμο και τους πολίτες. Επιπλέον, η κατασκευή νέας κερκίδας, η ανανεωμένη αίθουσα γυμναστικής και βαρών, τα μοντέρνα φωτιστικά τύπου LED αλλά και η ριζική ανακαίνιση των αποδυτηρίων, έχουν μετατρέψει το Κλειστό Γυμναστήριο σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο για τη νεολαία μας. Συν τοις άλλοις, στις εγκαταστάσεις του Κλειστού άρχισε και η παροχή δωρεάν ασύρματου ίντερνετ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WiFi4EU, στο οποίο ο Δήμος Γρεβενών είναι δικαιούχος.

Ποια επιπλέον ενεργειακά έργα «τρέχει» ο Δήμος Γρεβενών και ποια ακόμη δρομολογεί; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος των συγκεκριμένων έργων;

Προχωράμε με σταθερά και μελετημένα βήματα στην ενεργειακή θωράκιση των δομών παιδείας και αθλητισμού, όπως είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Αξίζει να σας αναφέρω ότι σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται οι ενεργειακές αναβαθμίσεις 13 σχολείων της πόλης μας, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και έργα γεωθερμίας στο Κλειστό Κολυμβητήριο των Γρεβενών, ανάλογα με αυτά του Κλειστού Γυμναστηρίου. Επίσης, παρόμοιες εργασίες, με κύριο άξονα και πάλι τη γεωθερμία, δημοπρατήθηκαν για το κτήριο του Δημαρχείου και του παλιού Δασαρχείου, ενώ προετοιμάζουμε την κατάθεση σχετικής πρότασης και για το Κέντρο Πολιτισμού. Επομένως, μιλάμε για ένα σύνολο δράσεων, άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, που καθιστούν τα Γρεβενά Πόλη-Πρωτεύουσα στη γεωθερμική ενέργεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Δε σας κρύβω ότι όραμά μας είναι ο μετασχηματισμός των Γρεβενών σε μία πόλη σύγχρονη και βιώσιμη, όπου τεχνολογία και περιβάλλον θα συνυπάρχουν αρμονικά, βάζοντας ως στρατηγικό στόχο την οριστική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πώς ανταποκρίνονται οι κάτοικοι στο μεγάλο πρόγραμμα της γεωθερμίας και των ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτηρίων, τα οποία συνεισφέρουν έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος;

Ομολογουμένως, η ανταπόκριση των συνδημοτών μας είναι ιδιαιτέρως θετική με το πρόγραμμα της γεωθερμίας και των αναβαθμίσεων, καθώς όπως προείπα θωρακίζει και εκσυγχρονίζει τις κρίσιμες δομές παιδείας και αθλητισμού στις οποίες, ως Δημοτική Αρχή, δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα. Ήδη, όπου οι παρεμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί, οι πολίτες μας αναφέρουν ότι πλέον οι αίθουσες διδασκαλίας και οι χώροι άθλησης έχουν πραγματικά αλλάξει κατά πολύ, σε σχέση με το παρελθόν. Αλλαγές που έχουν να κάνουν τόσο με την αρτιότερή τους θέρμανση όσο και με τη βελτίωση της αισθητικής τους εικόνας. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους, διότι μην ξεχνάτε ότι τα Γρεβενά έχουν έναν μακρύ και δριμύ χειμώνα. Μάλιστα, ο σπουδαίος ρόλος των εμβληματικών αυτών έργων φαίνεται ξεκάθαρα αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε καθώς η ακρίβεια στην ενέργεια, την οποία όλοι βιώνουμε, έχει εκτοξευθεί πλέον σε δυσθεώρητα ύψη. Επομένως, η πολιτική της πράσινης και καθαρής ενέργειας στην οποία έχουμε πραγματικά επενδύσει από το 2014, έρχεται τώρα να μας αποδείξει ότι ίσως είναι η μόνη λύση για την οικονομική και περιβαλλοντική μας επιβίωση ως Δήμος αλλά και ως τοπική κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ