ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισπανία: Καταιγίδα σκόνης από τη Σαχάρα έκανε τον ουρανό πορτοκαλί

Ισπανία: Καταιγίδα σκόνης από τη Σαχάρα έκανε τον ουρανό πορτοκαλί
Κόσμος περπατάει στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, τη Μαδρίτη, ενώ το «πέπλο» σκόνης από τη Σαχάρα καλύπτει τον ουρανό (AP Photo/Manu Fernandez)

Ένας ζεστός αέρας προερχόμενος από την έρημο Σαχάρα στροβιλίστηκε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και κάλυψε τη Μαδρίτη και μια μεγάλη περιοχή της Ισπανίας με κόκκινη-πορτοκαλί σκόνη.

Οι μετεωρολογικές αρχές της χώρας εξέδωσαν ανακοίνωση για την κακή ποιότητα του αέρα και πρότειναν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις μάσκες που φορούν για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό.

Επίσης, πρότειναν να αποφεύγουν την άσκηση σε δημόσιους χώρους, καθώς η σκόνη αυτή είναι «εξαιρετικά ακατάλληλη».

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας περιέγραψε την καταιγίδα σκόνης από τη Σαχάρα ως «εξαιρετικά δυσμενή και πολύ έντονη», ενώ πρόσθεσε ότι η σκόνη θα εξακολουθεί να υπάρχει στον ορίζοντα μέχρι την Τετάρτη και στη συνέχεια θα μπορούσε να φτάσει βόρεια μέχρι την Ολλανδία και τη βορειοδυτική Γερμανία.

Την Τρίτη, η καταιγίδα σκόνης επεκτάθηκε στη γειτονική Πορτογαλία.

Πολλοί Ισπανοί ξύπνησαν και βρήκαν ένα στρώμα κόκκινης-πορτοκαλί σκόνης να καλύπτει τις βεράντες, τους δρόμους και τα αυτοκίνητά τους. Ο ουρανός στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις είχε μια απόχρωση της σκόνης.

Η ορατότητα στη Μαδρίτη και σε πόλεις όπως η Γρανάδα και το Λεόν μειώθηκε στα 2,5 μίλια (τέσσερα χιλιόμετρα), ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Στη Μάλαγα, στη νότια ακτή, η σκόνη ανακατεύτηκε με τη βροχή και ήταν σαν να έβρεχε λάσπη λένε οι κάτοικοι.

«Είναι σαν να έβρεξε λάσπη», είπε ο Álvaro López, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα. «Ήμουν στο αυτοκίνητο σήμερα το πρωί και έπεφτε λάσπη κυριολεκτικά».

Το κύμα ζεστού αέρα επεκτάθηκε επίσης, τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, η μάζα του ζεστού αέρα που βρέθηκε στην Ισπανία, σε ορισμένες περιοχές προκάλεσε άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι και 20 βαθμούς Κελσίου (68 F).

Ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας, είπε, μεταξύ άλλων ότι ενώ δεν είναι σαφές εάν η κλιματική αλλαγή έχει άμεση σχέση με αυτό το επεισόδιο, η επέκταση της ερήμου Σαχάρα τον περασμένο αιώνα αύξησε την πιθανότητα για μεγαλύτερες καταιγίδες σκόνης στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ