ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τη γύρη και τις αλλεργίες μας χειρότερες

Η κλιματική αλλαγή κάνει τη γύρη και τις αλλεργίες μας χειρότερες
Η εποχή της γύρης μπορεί να ξεκινά 10-40 ημέρες νωρίτερα και να διαρκεί 5-20 ημέρες περισσότερο, προειδοποιεί έρευνα Pixabay

Οι αλλεργίες δεν είναι απλώς μια εποχιακή ενόχληση. Έχουν τεράστιες υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες. Και τώρα έρχεται και η κλιματική αλλαγή για διογκώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλώσει την εποχή των αλλεργιών και οι τιμές της γύρης είναι υψηλότερες, γεγονός που θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, η εποχή της γύρης μπορεί να ξεκινά 10-40 ημέρες νωρίτερα και να διαρκεί 5-20 ημέρες περισσότερο, με τα επίπεδα γύρης να τριπλασιάζονται σε ορισμένες περιοχές εάν δεν περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο ζεστός καιρός κάνει τα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα και να συνεχίσουν να ανθίζουν αργότερα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα από την καύση καυσίμων όπως ο άνθρακας, η βενζίνη και το φυσικό αέριο βοηθά τα φυτά να παράγουν περισσότερη γύρη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 15 γύρες φυτών στις ΗΠΑ και ιστορικά δεδομένα γύρης που συλλέχθηκαν από 100 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

Χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή για να υπολογίσουν πόσο θα διαρκέσει η εποχή των αλλεργιών και πώς θα αλλάξουν οι εκπομπές γύρης καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται τα επόμενα 80 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία και η βροχόπτωση θα επηρεάσουν τις ημερήσιες εκπομπές γύρης με βάση την περιοχή και τον τύπο της γύρης. Η ετήσια συνολική εκπομπή γύρης θα μπορούσε να αυξηθεί από 15% έως 40% λόγω της εποχικής αλλαγής και της παραγωγής γύρης λόγω της θερμοκρασίας. Επιπλέον, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή γύρης κατά 200% έως το 2100.

Η εποχή των αλλεργιών έχει ήδη επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και οι αλλεργιολόγοι λένε ότι η εποχή της γύρης στις ΗΠΑ ξεκινούσε στα μέσα Μαρτίου και τώρα ξεκινά συχνά στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ερευνητές μιλούν για μια ισχυρή σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των μεγαλύτερων εποχών γύρης.

«Οι αλλεργίες που προκαλούν προβλήματα στη μύτη και φαγούρα στα μάτια, είναι επίσης η βάση του άσθματος, που είναι μια πιο σοβαρή πάθηση», δήλωσε στο NBC News ο Patrick Kinney, PhD, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα αισθάνονται χειρότερα και θα χρειάζονται περισσότερα φάρμακα όσο περνάει ο καιρός και περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα γίνουν αλλεργικοί στη γύρη επίσης», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ