ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο - Σοβαρός αποχρωματισμός των κοραλλιών

Ανησυχία για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο - Σοβαρός αποχρωματισμός των κοραλλιών
Η λεύκανση συμβαίνει όταν τα υγιή κοράλλια καταπονούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με αποτέλεσμα να αποβάλλουν τα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, χάνοντας τα ζωηρά τους χρώματα J. Sumerling/Great Barrier Reef Marine Park Authority via AP

SOS εκπέμπει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος καθώς οι ερευνητές παρατηρούν πως αποχρωματίζεται σε ανησυχητικό βαθμό, για έκτη φορά. 

Οι εναέριες έρευνες που γίνονται στην περιοχή έχουν καλύψει το ήμισυ του υφάλου μήκους 2.300 χιλιομέτρων, με τη χειρότερη λεύκανση να παρατηρείται έξω από το Τάουνσβιλ, όπου τα κοράλλια σε ορισμένους υφάλους είναι νεκρά.

Ο αποχρωματισμός οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι πέντε προηγούμενοι αποχρωματισμοί τεράστιας κλίμακας στον Μεγάλο Ύφαλο της Αυστραλίας έγιναν το 1998, το 2002, το 2016, το 2017 και το 2020, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιστήμονα των υφάλων, καθηγητή Τέρι Χάγκες.

Το γεγονός αυτό καταγράφεται πριν από ταξίδι της UNESCO στον ύφαλο για επιθεώρηση της περιοχής.

Ο Δρ Ντέιβιντ Γουάχενφελντ, επικεφαλής επιστήμονας στο θαλάσσιο πάρκο Great Barrier Reef, δήλωσε στην Guardian πως: «Υπάρχει κίνδυνος να δούμε ένα γεγονός μαζικής λεύκανσης, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε ακόμη. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις εναέριες έρευνες για να το καταλάβουμε πραγματικά τι συμβαίνει πριν κάνουμε εκτίμηση για την έκταση και τη σοβαρότητα αυτής της λεύκανσης».

Η λεύκανση συμβαίνει όταν τα υγιή κοράλλια καταπονούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με αποτέλεσμα να αποβάλλουν τα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, χάνοντας τα ζωηρά τους χρώματα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι θερμοκρασίες των υδάτων αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ για την εποχή, με την αύξηση να εκτιμάται μεταξύ 1 και 2 °C σε εκτεταμένες περιοχές του Υφάλου.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, με περίπου 400 είδη κοραλλιών και 1.500 είδη ψαριών.

Είναι επίσης «σπίτι» για μια σειρά απειλούμενων ειδών και βρίσκεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ