ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέντε κινήσεις για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού μας

Πέντε κινήσεις για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού μας

Στην εποχή μας, τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας και απασχολούν τους πολίτες όσο ποτέ άλλοτε. Πλέον έχει γίνει συνείδηση πως καθένας μας οφείλει να κάνει όσα και ό,τι μπορεί ώστε να επιβαρύνει λιγότερο, κατά το δυνατόν, το περιβάλλον – να μειώσει, δηλαδή, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Όσο μικρό και εάν μοιάζει το αποτύπωμα του καθενός από εμάς, η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές μας συνήθειες, παίζουν σημαντικό ρόλο και κάθε αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας προκύπτει τόσο από τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταναλώνουμε, όσο και από τη διάθεση των αποβλήτων που προκύπτουν από αυτή μας την κατανάλωση. Η σωστή και επαρκής ενημέρωση είναι σήμερα ζητούμενο, ακόμα και για απλές διαδικασίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους – όπως είναι για παράδειγμα το «τι κάνουμε με τις ηλεκτρικές συσκευές που θέλουμε να αποσύρουμε».

Δεν κρατάμε στο σπίτι άχρηστες συσκευές

Αρκεί μία εκκαθάριση στα ντουλάπια, τα συρτάρια και την αποθήκη του σπιτιού μας για να ανακαλύψουμε παλιές, ξεχασμένες συσκευές, που δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να βρίσκονται εκεί. Μπορεί όταν αγοράσαμε την καινούρια μας ψηφιακή τηλεόραση, να σκεφτήκαμε πως η παλιά, αναλογική μας που λειτουργούσε κανονικά, να μας φαινόταν κάπου χρήσιμη. Την φυλάξαμε στην αποθήκη και έκτοτε… την ξεχάσαμε. Χρόνια μετά λοιπόν, ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε πως πρέπει να φύγει από το σπίτι και να οδηγηθεί στην ανακύκλωση συσκευών, εκεί όπου οδηγείται κάθε παλιά συσκευή μας που δεν χρειαζόμαστε πια. Μεταφέρουμε λοιπόν την παλιά τηλεόραση, κάποια παλιά κινητά τηλέφωνα που βρήκαμε στα συρτάρια ή τον αποχυμωτή που δεν στύβει πια αλλά τον κρατούσαμε μήπως… φτιαχτεί «δια μαγείας», σε κάποιο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ή άλλο σημείο συλλογής ηλεκτρικών συσκευών από το δίκτυο της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση.

Δεν πετάμε τις καμένες λάμπες μας στα σκουπίδια

Ένα ακόμα σημείο – κλειδί για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σπιτιού μας είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις λάμπες. Μια καμένη ή χαλασμένη λάμπα δεν καταλήγει στα σκουπίδια του σπιτιού, αλλά αντίθετα, οφείλουμε να τη διατηρήσουμε ακέραια έως ότου την τοποθετήσουμε στον ειδικό κάδο της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.. Ο κάδος αυτός πιθανότατα βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς που επισκεπτόμαστε συχνά, στο πιο κοντινό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ή ακόμα και σε κάποια δημόσια υπηρεσία της περιοχής μας, καθώς σε όλη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες τέτοια σημεία, που μπορούμε συγκεντρωτικά να δούμε εδώ.

Διαχειριζόμαστε σωστά τα ηλεκτρονικά απόβλητα του νοικοκυριού μας

Ο όρος «ηλεκτρονικά απόβλητα» μπορεί εν πρώτοις να μην μας φαίνεται οικείος. Αν εξετάσουμε το θέμα καλύτερα όμως, θα δούμε πως αφορά ουσιαστικά σε κάθε συσκευή που μπαίνει σε πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρίες και η οποία δεν μας είναι πια χρήσιμη. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, πέρα από βλαβερά για το περιβάλλον, ενδέχεται να αποδειχθούν επικίνδυνα ακόμα και για την υγεία μας, εφόσον δεν τα διαχειριστούμε κατάλληλα. Κάθε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή μας, όταν δεν χρησιμοποιείται πια, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ηλεκτρονικό απόβλητο» και να οδηγείται στους κάδους της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε..

Αντικαθιστούμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές και δεν ξεχνάμε να τις ανακυκλώσουμε

Χαλάει το ψυγείο. Θεωρείται βέβαιο πως θα το αντικαταστήσουμε, πιθανότατα αγοράζοντας ένα καινούριο. Τι κάνουμε με την παλιά συσκευή μας όμως; Αυτό που δεν κάνουμε είναι να την βγάλουμε όπως όπως στο πεζοδρόμιο ή σε έναν υπαίθριο χώρο της γειτονιάς. Αντίθετα, έχουμε τις εξής επιλογές: αγοράζοντας μια καινούρια συσκευή, ανεξαρτήτως το από πού, το κατάστημα φροντίζει για την ανακύκλωση της παλιάς μας, την οποία και παραλαμβάνει από το σπίτι μας, εντελώς δωρεάν.

Σε περίπτωση που διαθέτουμε τον τρόπο να μεταφέρουμε τη συσκευή μας, την εναποθέτουμε σε κάποιο ειδικό κοντέινερ της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.. Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τον δήμο μας και την αρμόδια υπηρεσία και να οριστεί ραντεβού για την παραλαβή της συσκευής ώστε να την μεταφέρουν εκείνοι για ανακύκλωση.

Βάζουμε την ανακύκλωση συσκευών στην καθημερινότητά μας

Βάζουμε λοιπόν την ανακύκλωση συσκευών στην καθημερινότητά μας και βελτιώνουμε την ποιότητας του φυσικού μας περιβάλλοντος, Πρόκειται εξάλλου για μία εύκολη διαδικασία, τα οφέλη της οποίας είναι σημαντικά για την κοινωνία και τον πλανήτη. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι πως η εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., συνεργάζεται με όλες τις εταιρείες ηλεκτρικών ειδών, με καταστήματα σούπερ μάρκετ, δήμους, οργανισμούς και φροντίζει για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών εδώ και 18 χρόνια, μαθαίνοντάς μας «τι», «πώς» και «πού» μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές μας, λαμπτήρες, τόνερ και μελανοδοχεία. Η Ανακύκλωση Συσκευών έχει οργανώσει το μεγαλύτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλη τη χώρα αλλά και όλες τις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και των ρύπων, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τη γενιά του «αύριο», το οποίο θα ξεκινήσει από το εσωτερικό του σπιτιού μας.

Με τον πλανήτη να επωμίζεται το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας και να ξεσπά μέσα από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, φονικές πυρκαγιές και άνοδο της στάθμης των ωκεανών, η στροφή μας προς έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής είναι αναγκαία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάνοντας ένα «βήμα» τη φορά, κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ρουτίνας, μέσα από μικρές και ουσιαστικές πράξεις, μπορούμε να συμβάλλουμε εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σπιτιού μας. Ανακυκλώνοντας τις παλιές μας συσκευές και κάνοντας μια σειρά από απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως κάνουμε αυτό που μπορούμε, για εμάς και το μέλλον μας.