ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη

Δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη
AP Images

Το καθαρό, πόσιμο νερό παραμένει ζητούμενο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον πλανήτη Γη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εν έτη 2022, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αν και αυτό θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα από τον ΟΗΕ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν βασικές ανάγκες τους με βάση την πρόσβαση στο καθαρό νερό αυξάνεται στα 1,6 δισεκατομμύρια, την ώρα που το 88% των περιστατικών διάρροιας που καταγράφονται παγκοσμίως μπορεί να αποδοθεί στο ανθυγιεινό νερό.

Με βάση τα στοιχεία, το ακατάλληλο για πόση νερό «σκοτώνει» παγκοσμίως περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι πόλεμοι. Πιο συγκεκριμένα, μόλις λίγο περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Υψηλά ποσοστά πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό συναντώνται ακόμη στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Το σύνολο του Βιομηχανοποιημένου κόσμου, θεωρητικά τουλάχιστον, έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, τόσο προς πόση όσο και για τις βασικές του ανάγκες. Εκτιμάται επίσης πως περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει φαγητό που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση ακατάλληλου νερού (άρδευση, λύματα). Εξάλλου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, καθημερινά, περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι βιομηχανικών και αγροτικών αποβλήτων εναποτίθενται στα ύδατα της Γης.

Περισσότερο από όλους επηρεάζονται τα παιδιά, καθώς κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από ασθένειες που οφείλονται στο νερό, ενώ στα παιδιά κάτω των 5 ετών η διαρροϊκή νόσος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ