ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Άμεση στήριξη σε περιόδους που απαιτούν έμπρακτες δράσεις: Η περίπτωση της Βαρυμπόμπης

Άμεση στήριξη σε περιόδους που απαιτούν έμπρακτες δράσεις: Η περίπτωση της Βαρυμπόμπης
Τα έργα αποκατάστασης στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου / Πηγή: coca-cola.gr

Τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται όλο και συχνότερα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επανασχεδιασμού του τρόπου δράσης εκ μέρους της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 απέδειξαν πως οφείλουμε να δρούμε προληπτικά, αλλά και μετά την καταστροφή. Καθώς η πρόληψη παραμένει ζητούμενο που απαιτεί τον συντονισμό και τη δράση εκ μέρους μιας σειράς φορέων, αυτό που προέχει είναι η άμεση στήριξη σε περιόδους που απαιτούν έμπρακτες δράσεις. Με αποφασιστικότητα, τόλμη, υπευθυνότητα και κοινωνική αλλά και περιβαλλοντική ευαισθησία, τα έργα που απαιτούνται μετά από κάποια καταστροφή μπορούν και οφείλουν να γίνονται με εξαρχής σχεδιασμό προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μια κοινότητα χρειάζεται στήριξη ποικίλουν. Στην πλειονότητά τους βλέπουμε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις. Οι πλημμύρες, οι καύσωνες, οι λεγόμενες mega-fires, δηλαδή οι πυρκαγιές που καίνε επί ημέρες και των οποίων η κατάσβεση είναι εξαιρετικά δύσκολη, είναι μερικές από αυτές. Στην Ελλάδα, το πρόσφατο παράδειγμα της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, τον σημαντικότερο «πνεύμονα πρασίνου» της Αττικής, είναι χαρακτηριστικό.

Κατάλληλες δράσεις στον κατάλληλο χρόνο

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, που υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας κατά τις περσινές πυρκαγιές, υπήρξε ζητούμενο το πώς, με ποιον τρόπο αλλά και με ποια μέθοδο, θα έπρεπε να γίνει η ανθρώπινη παρέμβαση. Διότι, η επιστημονική κοινότητα σύσσωμη υποστηρίζει ότι πρέπει να δίνουμε το χρόνο στη φύση να αναγεννάται μετά από κάθε δασική πυρκαγιά – αυτό όμως επουδενί δεν σημαίνει πως «δεν χρειάζεται» να παρέμβουμε ακόμη. Καθώς, μάλιστα, η εμπειρία αλλά και η έρευνα έχουν αποδείξει ότι συχνά και συνήθως μετά από μία δασική πυρκαγιά ακολουθούν πλημμύρες, οι σχετικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση κρίθηκαν άμεσα αναγκαίες.

Η Πάρνηθα μετά τη φωτιά / Πηγή: Λευτέρης Παρτσάλης, CNN Greece

Το δύσκολο αυτό έργο «θωράκισης» της ευρύτερης περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, ανέλαβε ως Ανάδοχος η Coca-Cola στην Ελλάδα. Πράγματι, μόλις τρεις μήνες αργότερα, το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στην Αττική, ολοκληρώθηκε στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, σε μια έκταση 7.715 στρεμμάτων. Τον Απρίλιο του 2022, το έργο παραδόθηκε στην πολιτεία, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του οποίου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα αναδόχων.

Το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στην Αττική

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου χρειάστηκαν την εντατική εργασία περισσότερων από 140 ανθρώπων, σε αυτό το διάστημα των τριών μηνών. Στο σύνολό του ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά έργο, που αποτέλεσε και το μεγαλύτερο στην Αττική, ενώ η συνολική δωρεά από την Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) έφτασε τα 1,8 εκατ. ευρώ. Για την κατασκευή των έργων συνολικά αξιοποιήθηκαν:

  • 460,702 μέτρα κορμοδεμάτα, με την τοποθέτηση και στερέωση κορμών κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών
  • 52,294 μέτρα κλαδοπλέγματα
  • 2,308 τετραγωνικά μέτρα ξυλοφράγματα.

Με την ολοκλήρωση του έργου διασφαλίζεται η θωράκιση έναντι των πλημμυρών, που αποτελούν τον κύριο κίνδυνο για τις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε καμένη έκταση. Παράλληλα όμως, αυτό το τεράστιο έργο παρέχει μία πάρα πολύ σημαντική δυνατότητα στην ίδια τη φύση: Της δίνει την ευκαιρία να αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο, χωρίς εξωγενή παρέμβαση. Της παρέχει τον χρόνο που χρειάζεται ώστε τα νέα φυτά να προλάβουν να μεγαλώσουν χωρίς να παρασυρθούν από τυχόν νεροποντή ή καταιγίδα, που θα συμπαρασύρει το έδαφος. Έτσι, σταδιακά, η ευρύτερη περιοχή θα έχει την ευκαιρία να πρασινίσει ξανά, δείχνοντας τον δρόμο των ανθρώπινων επεμβάσεων που απαιτούνται στις περιπτώσεις αυτές.

«Μετά τη Φωτιά»: Ένα ντοκιμαντέρ μνήμης

Για το έργο αποκατάστασης στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου άλλωστε δημιουργήθηκε ένα μοναδικής αξίας, ιστορικής και συναισθηματικής, ντοκιμαντέρ. Στο «Μετά τη Φωτιά», που είναι ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, βλέπουμε τη συνολική πορεία των εργασιών που αποτυπώθηκαν την ώρα που συνέβαιναν. Πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι από όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου, όσοι είδαν και αποτύπωσαν τις μνήμες που άφησε η πυρκαγιά.

Τα έργα αποκατάστασης στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου φανερώνουν ότι η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού τομέα και της Πολιτείας παίζει κρίσιμο ρόλο και μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει για τις κοινωνίες, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Παράλληλα, με την έμπρακτη στήριξη και με άμεσο τρόπο δράσης, υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς στην κοινωνία και το περιβάλλον με όποιον τρόπο το έχουν ανάγκη. Η Coca-Cola στην Ελλάδα έφερε εις πέρας ένα έργο τεχνικά απαιτητικό, σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά. Ένα έργο απαραίτητο για τις κοινότητες των ανθρώπων αλλά και για το ίδιο το φυσικό μας περιβάλλον.