ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Δεν αισθάνονται ενημερωμένοι οι πολίτες για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό

Σχεδόν οι μισοί αναγνώστες του Act for Earth απάντησαν πως δεν αισθάνονται αρκετά ενημερωμένοι ώστε η βιωσιμότητα να αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των διακοπών τους.

Στο σχετικό δημοσκοπικό ερώτημα, λιγότεροι από δύο στους δέκα απαντούν πως πράγματι, εξετάζουν κριτήρια βιωσιμότητας προτού κλείσουν διακοπές.

Αναλυτικότερα, το Act for Earth έθεσε τους αναγνώστες του το εξής ερώτημα: «Είναι η βιωσιμότητα δείκτης επιλογής για τις διακοπές σας;», προτείνοντας τέσσερις πιθανές απαντήσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν τα παρακάτω ποσοστά:

- Ναι, επιλέγω βιώσιμο τουρισμό 18,9%

- Ναι, αν και δεν είναι εύκολο 21,6%

- Όχι, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα 13,5%

- Όχι, δεν αισθάνομαι ενημερωμένος/η για το θέμα 45,9%.

Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό που συγκεντρώνει η επιλογή «ναι, αν και δεν είναι εύκολο» (21,6%), που υποδεικνύει ότι υπάρχουν πολίτες που πιστεύουν ότι πρέπει η βιωσιμότητα να είναι κριτήριο διακοπών, όμως δυσκολεύονται πολύ να το εφαρμόσουν στην πράξη. Αθροιστικά, μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν 4 στους 10 πολίτες έχουν εντάξει τα κριτήρια βιωσιμότητας και στον τρόπο που κάνουν διακοπές, ενώ από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία του σχεδόν 60% δεν το κάνει, είτε διότι δεν έχει τη δυνατότητα (13,5%), είτε διότι αισθάνεται ότι δεν έχει ενημερωθεί για το ζήτημα (45,9%).

Η βιωσιμότητα στις διακοπές σχετίζεται με κάθε τι που τις αποτελεί: Από τον τρόπο που θα μετακινηθούμε προς, από, αλλά και στον προορισμό μας, μέχρι το κατάλυμα που θα επιλέξουμε και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων του, την ενεργειακή του κάλυψη, τη χρήση πλαστικού, κλπ. Επιλέγοντας, για παράδειγμα, ταξίδι με το τρένο αντί του αεροπλάνου και μετακινήσεις με το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου στον προορισμό, κάνουμε μία σημαντική επιλογή βιωσιμότητας με σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Σημαντικός τομέας στον οποίο μπορούμε να κάνουμε βιώσιμες επιλογές είναι και αυτός των αντικειμένων μιας χρήσης που τείνουμε να χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά στις διακοπές μας, μεγεθύνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε. Το παγούρι μας, τα ταπεράκια μας, το ποτήρι του καφέ, είναι αντικείμενα που μπορούμε να έχουμε μαζί μας όπου κι αν βρισκόμαστε.

Τέλος, ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας για τη βιωσιμότητα στις διακοπές μας είναι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στον προορισμό. Με αγορές από τα τοπικά καταστήματα και όχι τις μεγάλες αλυσίδες, για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε σημαντική διαφορά.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακύκλωση ως εξής:

Πώς αξιολογείτε την εισαγωγή τεχνητού κρέατος στην ανθρώπινη διατροφή;

- Το θεωρώ θετικό

- Είμαι επιφυλακτικός/ή, αλλά θα το δοκιμάσω

- Αμφιβάλλω για το εάν είναι υγιεινό

- Δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσω

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης