ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού «Επιταχύνοντας την Αλλαγή»

Η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού «Επιταχύνοντας την Αλλαγή»
ΕΥΔΑΠ

Με δράσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς προχωρά η ΕΥΔΑΠ στη νέα εποχή της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας, εκσυγχρονίζοντας το δίκτυο νερού της Αττικής και διατηρώντας στο έπακρο την ποιότητά του.

Άλλωστε, η ποιότητα του νερού που καταλήγει στις βρύσες των καταναλωτών είναι το
κύριο μέλημα της εταιρίας, με την ταυτόχρονη προώθηση επενδύσεων και καινοτομιών.

Είναι σαφές πως ξεκινώντας ήδη δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη τη φετινή επιταγή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023: Accelerate Change ή αλλιώς, Επιταχύνοντας την Αλλαγή.

O ΟΗΕ καλεί τα κράτη διεθνώς να συμβάλλουν ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα, η διαχείριση του νερού στον πλανήτη να περάσει σε αυτό που ονομάζουμε «νέα εποχή», με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει δράσεις και πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ταυτόχρονα τον πλανήτη μας, σε μία προσπάθεια αντιστροφής των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής
και αναδιάρθρωσης της πορείας προς το μέλλον.

Η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της, δηλαδή η Αττική, υδροδοτείται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που εφαρμόζει ήδη, πιστά, την ESG στρατηγική της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση τους στρατηγικούς άξονες Ασφάλεια, Αποδοτικότητα και Ανάπτυξη.

Βασικός στόχος είναι το νερό μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους 17 Στόχους του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα προωθεί την ανακύκλωση του πολύτιμου αυτού πόρου, με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της, με γνώμονα το όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

22-11-20-image-641ae4656f9c3.jpg
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο ΘριάσιοΕΥΔΑΠ

Έτσι, η ΕΥΔΑΠ:

  • Υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής έργων αποχετευτικού δικτύου και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων των τελευταίων δεκαετιών
  • Αναπτύσσει και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες
  • Διασφαλίζει την κορυφαία ποιότητα του νερού που παρέχει στους καταναλωτές της

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό άλλωστε, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, στόχος της ανθρωπότητας και βάσει αυτής της κατεύθυνσης, κύρια δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ είναι η διασφάλιση, σε όλη την έκταση του υδροδοτικού συστήματος, επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού και η ικανότητα διανομής του, μέσω του δικτύου ύδρευσης, στους πελάτες της. Ταυτόχρονα, προτεραιότητά της αποτελεί η προστασία αυτού του φυσικού πόρου και η επίτευξη ποιότητας πόσιμου νερού, η οποία να συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων της Ευρώπης. Πράγματι, με στοχευμένη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες, συνεχείς επενδύσεις και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η ΕΥΔΑΠ επιτυγχάνει τους στόχους της, διαχρονικά.

Μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν τον καταναλωτή και συμβαδίζουν με τις επιταγές της εποχής

Ξεκινώντας από τη στήριξη στους πελάτες της, δηλαδή όλους τους καταναλωτές που απολαμβάνουν στις βρύσες τους καθαρό, ποιοτικό νερό, η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, του eΕΥΔΑΠ, μέσω του οποίου καθένας μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα, εύκολα και χωρίς κόπο. Πρόκειται για ένα άρτια στελεχωμένο και λειτουργικό ψηφιακό κέντρο εξυπηρέτησης, όπου οι πελάτες της Εταιρείας μπορούν να υποβάλλουν όποιο αίτημα έχουν και να εξυπηρετηθούν με ταχύτητα, χωρίς φυσική παρουσία, εντελώς δωρεάν και με πλήρη ασφάλεια. Στην ιστοσελίδα www.eydap.gr επίσης, που εξυπηρετεί το σύνολο των παραπάνω υπηρεσιών, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικού λογαριασμού (e-bill), που καταργεί τον έντυπο, μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και στη βιωσιμότητα.

Μάλιστα, για κάθε πέντε έγχαρτους λογαριασμούς που γίνονται ηλεκτρονικοί, φυτεύεται και συντηρείται ένα δέντρο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ με την περιβαλλοντική οργάνωση we4all. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Εταιρείας, αλλά και του κάθε καταναλωτή στον πλανήτη και σώζονται χιλιάδες δέντρα, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού.

Eydap.jpg
Η ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ

Επίσης, μέσα από το eΕΥΔΑΠ, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των παροχών των ακινήτων τους, που σημαίνει ότι προχωρούν σε πληρωμή των λογαριασμών τους ή του διακανονισμού των οφειλών τους και σε εξόφληση των δόσεων, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τα στοιχεία τους σε περίπτωση μεταβολής και να υποβάλλουν αίτημα για την υπαγωγή τους στα ειδικά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ ή στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο, παρακολουθώντας ηλεκτρονικά την πορεία των αιτημάτων αυτών.

Δράσεις για τη φύση και το περιβάλλον

Η συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με τη we4all, πέρα από τη δράση για τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικού εθελοντικού και της καμπάνιας «Μαζί θα κάνουμε το χαρτί οξυγόνο», επεκτείνεται περαιτέρω. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο δενδροφυτεύσεις σε περιοχές της Αττικής που έχουν ανάγκη, όπως ο Ασπρόπυργος και η Παιανία, στις οποίες συμμετείχαν εργαζόμενοι της Εταιρείας. Επιπλέον, το περασμένο καλοκαίρι, ομάδα εθελοντών της ΕΥΔΑΠ διοργάνωσε δράση στην παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα, με στόχο τον καθαρισμό της παραλίας και την ενημέρωση των εργαζομένων της σχετικά με την παράκτια ρύπανση.

Στιγμιότυπο από τον καθαρισμό της παραλίας Μαρίκες στη ΡαφήναΕΥΔΑΠ

Σε επίπεδο λειτουργίας και με στόχο τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η ΕΥΔΑΠ έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί την πιλοτική εφαρμογή επαναχρησιμοποίησης του νερού με την τεχνολογία sewer mining, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους εταίρους.

Ακόμα μία σημαντική πρωτιά για την ΕΥΔΑΠ αποτελεί η λειτουργία του πρώτου δικτύου μη πόσιμου νερού στην Ελλάδα, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural Hidrant. Πρόκειται για ένα δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες του Δήμου Χαλανδρίου, ενός από τους μεγαλύτερους δήμους στην Αττική και θα λειτουργεί αξιοποιώντας τον υδάτινο πόρο του Αδριανείου Υδραγωγείου.

Επιπλέον, στις δράσεις της ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενσωματωθεί η στρατηγική για νερό μηδενικού άνθρακα, κάτι που επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και προαστιακή χρήση. Παράλληλα, η Εταιρεία εφαρμόζει βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με παράλληλη ανάπτυξη της μείωσης των διαρροών. Η ΕΥΔΑΠ, άλλωστε, είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Water Reuse Europe από τον Νοέμβριο του 2022, με σκοπό να επικοινωνήσει τη γνώση και την εμπειρία της στην επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων και στόχους τόσο τη σημαντική εξοικονόμηση επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων όσο και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας ΕΥΔΑΠ

Δίπλα στην κοινωνία για την αειφορία και τη βιωσιμότητα

Η ΕΥΔΑΠ δρα για την κοινωνία, με στόχο το θετικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην αειφορία και σε στοχευμένες δράσεις. Μία εξ αυτών είναι η στήριξη των υποψηφίων διδακτόρων, με χορήγηση υποτροφιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Έτσι, η Εταιρεία βοηθά τους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους, αποτρέποντας το φαινόμενο του Brain Drain, με «επέμβαση» στην πηγή, δίνοντάς τους δηλαδή την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους και την έρευνα στην πατρίδα τους, αποτρέποντας τη διαρροή νοητικού κεφαλαίου προς άλλες χώρες και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αφορά σε δύο υποτροφίες τετραετούς διάρκειας, που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ, για υποψήφιους που εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή σε ελληνικά ΑΕΙ, στο αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και σε όλο το φάσμα της διαχείρισης του νερού και της επεξεργασίας λυμάτων.

Η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ενισχύσει την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και μη βλέποντες, διαμόρφωσε φέτος για πρώτη φορά, σε μορφή ακουστικού αρχείου - ομιλούντος εντύπου μια σύντομη περίληψη του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2021. Τα ακουστικά αυτά αρχεία είναι αναρτημένα στην επίσημη εταιρική ιστοσελίδα www.eydap.gr. Με τον ίδιο στόχο, έχει βάλει σε εφαρμογή από το 2017 ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες καθολικής προσβασιμότητας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αποστολή ειδικών αναγνώσιμων λογαριασμών (σε μορφή Braille, μεγάλες γραμματοσειρές). Επιπλέον, αποστέλλει ενημερώσεις μέσω SMS και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ειδικά προσαρμοσμένες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το νερό είναι πολύτιμος φυσικός πόρος και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η ΕΥΔΑΠ δρα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας που έχει θέσει ως στόχο η ανθρωπότητα με γοργούς ρυθμούς, με αξιοπιστία και με αδιαπραγμάτευτο άξονα την ποιότητα. Έτσι, οι κάτοικοι της Αττικής γνωρίζουμε πως έχουμε επαρκές ποιοτικό νερό στις βρύσες μας, με την καλύτερη διαχείριση για το περιβάλλον και την κοινωνία και είναι στο χέρι μας να συμβάλλουμε με τις πράξεις μας ώστε να διασφαλίσουμε από την πλευρά μας πως η πορεία προς το αύριο είναι πορεία βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης και αειφορίας.