ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H Βίκος Α.Ε. γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης κάνοντας δέντρο την ελπίδα στη Βόρεια Εύβοια 

H Βίκος Α.Ε. γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης κάνοντας δέντρο την ελπίδα στη Βόρεια Εύβοια 
ΒΙΚΟΣ

Με τους περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση που «αγκαλιάζει» το περιβάλλον αποτελεί μία ελπιδοφόρα πράξη, η οποία μας παρακινεί να οραματιστούμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο, πιο φιλόξενο «αύριο», όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Ακριβώς για αυτό, αξιοσημείωτα ορόσημα όπως η Παγκόσμια Ημέρα Γης η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1970 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα. Αντίθετα, πρέπει να διαδίδονται, να γιορτάζονται, να γίνονται αφορμή και έμπνευση για σπουδαίες περιβαλλοντικές δράσεις, οι οποίες θα μας ενώσουν, θα μας φέρουν πιο κοντά με τη φύση, θα μας κάνουν «ένα» με εκείνη, αλλά και με τους ανθρώπους της.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, λοιπόν, πως η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. φροντίζει να δίνει κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Γης τη σημασία που της αναλογεί και μάλιστα, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο: Ενώνοντας ανθρώπινα χέρια και δυνάμεις, πραγματοποιώντας χιλιάδες δενδροφύτευσεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει πλέον τις 10.000. Έτσι, όχι μόνο μας προσφέρει μία «ανάσα» οξυγόνου, αλλά και μία ευκαιρία να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

vikos2.jpg
Δράση δεντροφύτευσης της ΒίκοςΒΙΚΟΣ

Εκεί που κάθε δέντρο γίνεται και ένα χαμόγελο ελπίδας για τους ανθρώπους

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Γης να είναι μία ακόμη ημέρα στο ημερολόγιο όμως, αν την αξιοποιούσαμε με ωφέλιμο τρόπο, σε βάθος χρόνου θα απολαμβάναμε όλοι τους «καρπούς» της. Αρκεί να «ξεκλέβαμε» λίγο χρόνο για να φυτέψουμε ένα δέντρο, το οποίο μετέπειτα θα μετατρεπόταν σε αναρίθμητα χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας, σε πρόσωπα ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.

Αυτό έγινε, άλλωστε, στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας, μία περιοχή με πλούσιο αγροτικό πολιτισμό, η οποία το καλοκαίρι του 2021 καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, από ανεξέλεγκτες φλόγες οι οποίες προκάλεσαν ένα ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος και στέρησαν στους κατοίκους τη βιοποριστική παραγωγή τους.

vikos3.jpg
Δεντροφύτευση της ΒίκοςΒΙΚΟΣ

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής, αρκεί να αναφέρουμε πως ο αριθμός των δέντρων που χάθηκαν τότε, υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 10.000 ρίζες. Σε αυτήν την περιοχή, λοιπόν, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. και οι άνθρωποί της, πραγματοποίησαν φέτος στις 6 Απριλίου και για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια μία μεγάλη δενδροφύτευση 1.000 καρποφόρων δέντρων και συγκεκριμένα, ελαιόδεντρων, αμυγδαλιών και αμπελιών, με σκοπό να αποκατασταθεί όχι μόνο το τοπίο, αλλά και ένα μέρος του εισοδήματος που έχασαν οι κάτοικοι, λόγω της καταστροφής που υπέστη η περιοχή.

Χιλιάδες καρποί αγάπης από την Ανάβυσσο στο Γαλάτσι και από εκεί στη Βόρεια Εύβοια

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τόσο μεγάλες δράσεις, όπως μία δενδροφύτευση 1.000 καρποφόρων δέντρων, είναι μία κίνηση η οποία απαιτεί τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων για την υλοποίησή της. Καταλαβαίνουμε συνεπώς ότι δίχως την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, ένα τέτοιο έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τόσο εύκολα και άμεσα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Βίκος Α.Ε. συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό we4all, μαζί με τον οποίο πραγματοποίησε δύο δενδροφύτευσεις το 2021 και συγκεκριμένα, στην Ανάβυσσο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης, όπου τοποθετήθηκαν 1.000 δέντρα, καθώς και στο Γαλάτσι, όπου φυτεύτηκαν 1.300 δέντρα, ενόψει της 2ης Πανελλήνιας Εθελοντικής Φύτευσης.

Επιπλέον, η Βίκος Α.Ε. και η we4all έχουν συνεργαστεί άλλες δύο φορές μέσα στο 2022, ολοκληρώνοντας τον περασμένο Απρίλιο μία δενδροφύτευση 1.000 καρποφόρων δέντρων στη Βόρεια Εύβοια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο έλαβαν μέρος στην 3η Πανελλήνια Εθελοντική Φύτευση στο Πανόραμα Βούλας, όπου φύτεψαν 1.000 δέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως όλες οι παραπάνω δράσεις αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι από τον μεγάλο, θετικό οικολογικό αντίκτυπο της ΒΙΚΟΣ Α.Ε., η οποία έχει ένα αξιοσημείωτο 30ετές ιστορικό στις δενδροφύτευσεις, με τις πρώτες να χρονολογούνται το 1996. Μέχρι στιγμής δε, υπολογίζεται πως έχει δενδροφυτεύσει περισσότερα από 10.000 δέντρα, συνεχίζοντας να φυτεύει «σπόρους» ελπίδας, συνεχίζοντας να εμπνέει και να μας παρακινεί να αναλάβουμε δράση, για να κρατήσουμε τη φύση ζωντανή και να γίνουμε «ένα» με αυτή.