Οι Πρέσπες εκπέμπουν SOS - Η στάθμη των νερών της λίμνης μειώνεται επικίνδυνα
Ανανεώθηκε:
Σε κίνδυνο φαίνεται να βρίσκονται οι Πρέσπες, η τριεθνής ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο κίνδυνος αυτός απορρέει από το γεγονός πως τα νερά της λίμνης μειώνονται σταδιακά, με τον μετεωρολογικό σταθμό της Βόρειας Μακεδονίας να καταγράφει τον Απρίλιο τον μικρότερο μέσο όρο βροχόπτωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρονια.
«Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, oi βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις μειώνονται συνεχώς», εξηγεί στο euronews ο Γκόραν Λαζαρέφσκι από το Μετεωρολογικό Κέντρο Πρεσπών.
Με την κλιματική κρίση να πλήττει μέρα με τη μέρα το περιβάλλον και τον ανθρώπινο παράγοντα να συμβάλλει αρνητικά στην κρίση αυτή, η επιβίωση αυτού του σπάνιου κάλλους οικοσύστημα, που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα χιλιάδων ετών, μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα λειψυδρίας.
Ο Αγιαμ Αλ Μάλλα, διευθυντής του Οικολογικού Τμήματος του Ρέσεν εξηγεί: «Υπάρχουν δύο ειδών απειλών. Πρώτα είναι η ανθρωπογενής επιρροή, δηλαδή οι δραστηριότητες του ανθρώπινου παράγοντα εντός των ορίων της λίμνης και στη λεκάνη απορροής της. Και η δεύτερη σοβαρή απειλή είναι η κλιματική αλλαγή».
Η δραματική μείωση της στάθμης του νερού της λίμνης έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα αυτής της περιοχής και τα ενδημικά είδη των πτηνών της.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χιόνια στα βόρεια της Ισπανίας, λίγο μετά την ξηρασία και τον καύσωνα
Λέκκας: Έρχεται θερμό καλοκαίρι - Έως και 50 βαθμούς η θερμοκρασία
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
06:00
Επίδομα θέρμανσης 2026: Πώς υπολογίζεται το επίδομα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
05:00
Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους
04:00
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πότε λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα κατάρτισης δικαιούχων ανέργων
03:00