ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια φώκια μονάχους - μονάχους βρέθηκε μακριά από το «σπίτι» της στις ακτές του Τελ Αβίβ

Μια φώκια μονάχους - μονάχους βρέθηκε μακριά από το «σπίτι» της στις ακτές του Τελ Αβίβ
Η Γιούλια, μια φώκια μονάχους - μονάχους στην ακτή του Τελ Αβίβ AP Photo/Ariel Schalit

Ένας απροσδόκητος επισκέπτης εντοπίστηκε να κάνει «ηλιοθεραπεία» σε μια παραλία του Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή (12/5). Ο λόγος για τη Γιούλια, μία μεσογειακή φώκια μονάχους- μονάχους, που απειλείται με εξαφάνιση.

Η Γιούλια, την Τρίτη (16/5) συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω της από περίεργους περαστικούς στη βραχώδη παραλία νότια του ιστορικού κέντρου της Jaffa, σύμφωνα με το Associated Press.

Αυτές οι φώκιες έχουν κηρυχθεί ως υπό εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, καθώς υπολογίζεται πως πλέον μόνο 350 από αυτές έχουν επιβιώσει. Οι πληθυσμοί της έχουν μειωθεί λόγω κυνηγιού φώκιας, της αλιείας και της καταστροφής των οικοτόπων στους οποίους διαβιούν.

Η εμφάνισή της στις ακτές του Ισραήλ, αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς οι πληθυσμοί της μεσογειακής φώκιας που μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων, επιβιώνουν μόνο σε λίγα μέρη στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Αρχή «Φύσης και Πάρκων» του Ισραήλ έχει περιφράξει το τμήμα της παραλίας, όπου βρίσκεται η Γιούλια και έστειλε εθελοντές για να την παρακολουθούν από απόσταση.

Ωστόσο, η εμφάνισή της προκαλεί αίσθηση.

«Είναι πολύ σπάνιο γεγονός, μια φώκια μανάχους - μονάχους να μένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην ακτή», δήλωσε ο Αβιάντ Σαϊνίν, θαλάσσιος βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα.

Ο Σαϊνίν ανέφερε ότι ερευνητές από την ανατολική Μεσόγειο έχουν εντοπίσει στο παρελθόν τη συγκεκριμένη φώκια στην Τουρκία και το Λίβανο. Υπολογίζεται, δε, ότι είναι περίπου 20 ετών.

«Ερευνώ τα θαλάσσια θηλαστικά εδώ και 20 χρόνια. είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ