ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Το «καταφύγιο» της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο - Δείτε βίντεο του WWF Hellas

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Το «καταφύγιο» της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο - Δείτε βίντεο του WWF Hellas
Eurokinissi /ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών το CNN Greece παρουσιάζει αποκλειστικά ένα ντοκιμαντέρ της WWF Ελλάς με θέμα «Σεκάνια: Μια παραλία για τη χελώνα καρέτα» που αποτελεί καταφύγιο όλης της Μεσογείου για αυτό το είδος.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το WWF Ελλάς και κάνει «ζουμ» σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας με ιδιαίτερη ιστορία, την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σεκάνια: Μια παραλία για τη χελώνα καρέτα» που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα το Act for Earth του CNN Greece, μάς ταξιδεύει στα Σεκάνια, μία παραλία μήκους μόλις 550 μέτρων που εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της δράσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας.

Δείτε το βίντεο του WWF Hellas για την καρέτα καρέτα:

Τα Σεκάνια είναι η παραλία με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές χελώνας καρέτα παγκοσμίως, καθώς τα τελευταία περίπου 30 χρόνια αυτή η μικρή λωρίδα ακτής έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 1.500.000 αυγά.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς ηγήθηκε το 1994 πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την αγορά της έκτασης γύρω από την παραλία, ώστε να «θωρακιστούν» τα Σεκάνια από ανθρωπογενείς πιέσεις (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, πλαστική ρύπανση, ηχορύπανση) που θα υποβάθμιζαν την παραλία και θα απειλούσαν άμεσα την επιβίωση του είδους. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απολύτου προστασίας από το 1999 με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας που, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα τη διαχρονικής συνεργασίας με πολλούς φορείς και οργανώσεις.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 22 λεπτών, παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές νίκες στην Ελλάδα, με την οποία διασφαλίστηκε η προστασία ενός από τα σημαντικότερα «μαιευτήρια» της χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο.

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών η 8η Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Γη (Earth Summit) στο Rio de Janeiro. Τότε 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, με στόχο την προστασία των σπάνιων ειδών στο φυσικό περιβάλλον.

Το 2008 η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ κι έκτοτε εξυπηρετεί έναν κεντρικό σκοπό: την ευαισθητοποίηση κοινού και ιθυνόντων για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλασσών μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% του πλανήτη μας, ενώ αποτελούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην κλιματική κρίση, καθώς απορροφούν περίπου 30% του διοξειδίου του άνθρακα που έχει παραχθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ