ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ευρωβουλή ψηφίζει για «αποκατάσταση της φύσης» - Η Τούνμπεργκ ετοιμάζει το δικό της σόου

Η Ευρωβουλή ψηφίζει για «αποκατάσταση της φύσης» - Η Τούνμπεργκ ετοιμάζει το δικό της σόου
CNN Greece

Με την επιτροπή περιβάλλοντος να είναι διχασμένη, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καλείται την Τρίτη (11/7) να ψηφίσει τον νέο κανονισμό «Αποκατάστασης της Φύσης». Και όταν μιλάμε για πράσινη μετάβαση, δεν μπορεί να λείπει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, με τη νεαρή ακτιβίστρια, να παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για να διαδηλώσει κατά μιας σειράς μέτρων που θεωρούνται αμφιλεγόμενα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το δίλημμα στην Ευρωβουλή είναι «Οικονομία ή Φύση»;

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιουνίου το «θρίλερ» γύρω από τις τροπολογίες που θέλει να προωθήσει η Ε.Ε. κορυφώθηκε όταν η Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν κατάφερε να βγάλει απόφαση με ένα αποτέλεσμα 44-44.

Η εισήγηση της Επιτροπής, φυσικά, δεν είναι δεσμευτική και η Ολομέλεια θα μπορούσε να αποφασίσει θετικά, ακόμη και αν η Επιτροπή καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Οι αντιρρήσεις γύρω από την «πράσινη συμφωνία» είναι πολλές, με το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), εξ αρχής να επιθυμεί την απόσυρση της πρότασης, ζητώντας να επιστρέψει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και να ξαναγραφτεί από την αρχή. Την ίδια στάση τηρούν και οι ακροδεξιές πολιτικές ομάδες ECR και ID.

Βασικός ισχυρισμός κατά του νέου Κανονισμού, είναι ότι τα μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης θα επιβαρύνουν τον αγροτικό τομέα και θα θέσουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.

Αντίθετα, υπέρ του νέου Κανονισμού τάσσονται Σοσιαλιστές, Πράσινοι και η Αριστερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ