ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια
Pixabay

Το χρώμα των ωκεανών έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα.

Πάνω από το 56% των παγκόσμιων ωκεανών έχουν αλλάξει χρώμα και μάλιστα σε βαθμό που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη φυσική μεταβλητότητα.

Της επιστημονικής μελέτης ηγήθηκαν το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στη Βρετανία και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι οι τροπικοί ωκεανοί που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό έχουν γίνει πιο πράσινοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αυτό, όπως υποστηρίζουν, αντανακλά τις αλλαγές στα τοπικά οικοσυστήματα της περιοχής.

Η μελέτη των ειδικών δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Το χρώμα των ωκεανών καθορίζεται από τα υλικά που βρίσκονται στα ανώτερα στρώματά του.

Για παράδειγμα, μια βαθιά μπλε θάλασσα θα έχει μάλλον λίγη ζωή ενώ το ανοιχτόχρωμο πράσινο χρώμα σημαίνει ότι υπάρχουν οικοσυστήματα, που βασίζονται στο φυτοπλαγκτόν.

Αυτό αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας που στη συνέχεια υποστηρίζει οργανισμούς όπως κριλ, ψάρια, θαλασσοπούλια και θαλάσσια θηλαστικά.

Προσώρας δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς αλλάζουν αυτά τα οικοσυστήματα, λέει μια εκ των συγγραφέων της επιστημονικής μελέτης, Στέφανι Ντουκίεβιτς από το MIT.

Παρότι ορισμένες περιοχές έχουν λιγότερο φυτοπλαγκτόν και άλλες περισσότερο, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι όλα τα μέρη του ωκεανού να δουν αλλαγές στα είδη του φυτοπλαγκτού που υπάρχει.

Τα θαλάσσια οικοσυστήματα έχουν λεπτή ισορροπία και κάθε αλλαγή έχει αντίκτυπο στην τροφική αλυσίδα.

«Όλες αυτές οι αλλαγές προκαλούν μια ανισορροπία στο φυσικό οικοσύστημα. Αυτή η ανισορροπία θα γίνει χειρότερη με τον καιρό, εάν οι ωκεανοί μας συνεχίσουν να θερμαίνονται» είπε στο CNNi η Ντουκίεβιτς.

Και συνέχισε:

«Θα επηρεάσει επίσης την ικανότητα του ωκεανού να αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα».

Παρότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές αυτό που είναι σαφές, όπως τονίζουν, είναι ότι προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Η ειδικός, η οποία εδώ και χρόνια κάνει προσομοιώσεις που δείχνουν ότι οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα, είπε ότι δεν εξεπλάγη από τα ευρήματά της.

«Αλλά βρήκα πολύ θλιβερά τα αποτελέσματα. Άλλο ένα “καμπανάκι” ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το οικοσύστημα» καταλήγει λέγοντας η ίδια, σε email της προς το CNNi.

Climate change is making our oceans change color, new research finds, by Jack Guy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ