ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τους καρχαρίες

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τους καρχαρίες
(Steve Ruark/AP Images for National Aquarium)

Οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών. Η 14η Ιουλίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τους καρχαρίες.

Σύμφωνα με την κυρία Αναστασία Χαρίτου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSEA, στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 35 είδη καρχαριών, ωστόσο αρκετά από αυτά βρίσκονται υπό εξαφάνιση, με τον ανθρώπινο παράγοντα να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Οι καρχαρίες ζουν μακριά από το παράκτιο περιβάλλον, σε βαθιά νερά χωρίς να πλησιάζουν τις ακτές γιατί φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία.

Δυστυχώς πολλές φορές πέφτουν στα δίχτυα των ψαράδων με τη μεγάλη πλειονότητα των -κατά λάθος- αιχμαλωτίσεων να μην καταγράφονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ειδών η οποία περνάει απαρατήρητη για πολύ καιρό, και μόλις παρατηρηθεί, μπορεί να είναι πάρα πολύ αργά για να αντιστραφεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα πτερύγια των καρχαριών έχουν παγκόσμια ζήτηση η οποία αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο.

Επίσης, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των καρχαριών καθώς περιορίζει τους βιότοπους στους οποίους μπορούν να επιβιώσουν.

Μύθοι & Αλήθειες για τους Καρχαρίες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» υπάρχουν μύθοι και αλήθειες σχετικά με όσα γνωρίζουμε για τους καρχαρίες.

Μύθος: Οι καρχαρίες είναι άγρια ζώα που μπορούν να επιζήσουν ανεξάρτητα απο τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αλήθεια: Η αργή ανάπτυξη, η καθυστερημένη ωρίμανση, η μεγάλης διάρκειας εγκυμοσύνη και οι μικρές γέννες κατατάσσουν τους καρχαρίες μεταξύ των πιο βιολογικά τρωτών ζώων στον κόσμο.

Μύθος: Δεν υπάρχουν πολλοί καρχαρίες στα ευρωπαϊκά νερά.

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν τόσοι όσοι υπήρχαν. Στο σύνολο τους οι αριθμοί των καρχαριών έχουν μειωθεί με πολλά είδη να μειώνονται σοβαρά και μερικά ήδη να έχουν εκλείψει τοπικά.

Μύθος: Η αλιεία καρχαριών είναι πρόβλημα μόνο στην Ασία.

Αλήθεια: Μερικές ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν τα πρωτεία στην αλίευση καρχαριών. Η Ευρώπη έχει τους πιο μειωμένους πληθυσμούς καρχαριών στον κόσμο και την πιο επίμονη ζήτηση για κρέας καρχαρία.

Μύθος: Ακόμη και αν η αλίευση καρχαριών είναι πρόβλημα, είμαι ανίκανος να βοηθήσω.

Αλήθεια: Το να μεταφερθεί η δημόσια ανησυχία στους νομοθέτες είναι το κλειδί για τη βελτίωση των πολιτικών προστασίας καρχαριών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα έτσι ώστε οι καρχαρίες να μην εξαφανιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ