ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τεράστια διαρροή μεθανίου στη Βρετανία εντοπίστηκε από το διάστημα

Τεράστια διαρροή μεθανίου στη Βρετανία εντοπίστηκε από το διάστημα
AP Photo/Rick Bowmer, File

Από το διάστημα εντοπίστηκε μεγάλη διαρροή μεθανίου σε βρετανικές εγκαταστάσεις παροχής αερίου.

Σύμφωνα με το BBC, η διαρροή αφορά την εταιρία Wales and West Utilities, είχε εντοπιστεί ήδη από τον Μάρτιο, ωστόσο όλους αυτούς τους μήνες δεν αναφέρθηκε πουθενά το περιστατικό στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Τη διαρροή εντόπισε το Πανεπιστήμιο του Λιντς και συγκεκριμένα η ερευνήτρια Έμιλι Ντόουντ μέσω ειδικών δορυφόρων. Στη συνέχεια τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν με επιτόπιους ελέγχους.

Το αέριο που χάθηκε μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια 7.500 σπίτια για ένα χρόνο

Το μέγεθος της διαρροής είναι ενδεικτικό της καταστροφής. Αρχικά, έγινε αντιληπτή από δορυφορική εικόνα, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι η ποσότητα που χάθηκε ήταν ικανή να τροφοδοτήσει με ενέργεια περισσότερα από 7.500 χιλιάδες σπίτια για έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Έμιλι Ντόουντ «το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσες διαρροές υπάρχουν ακόμα που δεν έχουν εντοπιστεί» προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνότεροι και πιο εντατικοί έλεγχοι.

Το μεθάνιο είναι 28 φορές που επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα

Η Βρετανία αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, βρίσκονται αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου την Ουκρανία. Πόσο έντονος είναι όμως ο αντίκτυπος για το περιβάλλον; Το μεθάνιο είναι 28 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ είναι υπεύθυνο κατά 30% για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), οι εκπομπές μεθανίου του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται κατά 48% από την κτηνοτροφία, κατά 41% από τη διαχείριση αποβλήτων και κατά 11% από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι έχει μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου από το 1990 μέχρι σήμερα. Όμως παρατηρείται ότι η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιβραδυνθεί.

Να σημειωθεί ότι η αιτία της διαρροής δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αλλά αποδίδεται κυρίως στην παλαιότητα των υποδομών, κάτι που θέτει προ των ευθυνών τις εταιρείες για το ρόλο τους στην κλιματική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ